DR ĐERLEK: Inovativni lekovi će biti prekretnica ove pandemije!
Tanjug

Omikron je manje opasan od delta soja virusa korona, tvrdi dr Entoni Fauči.

Da li ovi rezultati daju razlog za optimizam i da li je novi soj stigao u Srbiju, pitanja su na koja je ovog jutra u "Uranku" na televiziji K1 dao dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Trenutno imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju – rekao je dr Đerlek u "Uranku".

– I dalje je na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje. Kod mene provejava optimizam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati tokom ovog meseca.

- Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza „molnupiravir“ leka kompanije „Merk“, kao i „Fajzerov“ lek - najavio je Đerlek.

Omikron soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

Nalazimo se u "obruču", jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici.

Obavezna vakcinacija

Mirsad Đerlek kazao je da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

- Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva – kazao je dr Đerlek.

– U Srbiji se sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine.

Manjak vakcina u svetu

Postoji manjak vakcina u svetu ali to građane Srbije ne treba da brine, kazao je državni sekretar.

Imamo redovnu isporuku "Fajzer" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime – kazao je dr Đerlek.

Komentari (0)

Loading