MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA IZRIČIT Kovid propusnice 24 časa nova realnost?
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Prema saznanjima Blica, ovu su dve glavne stavke koje su razmatrane na jučerašnjem, možda i najdužem zasedanju Kriznog štaba od izbijanja epidemije kovida.

Tokom dvočasovnog zasedanja nije bilo varnica koje povremeno izbiju na relaciji medicinskog i političkog dela Krizog štaba. Međutim, bilo je različitih stavova i predloga rešenja za ogromne brojke zaraženih kod nas.

Medicinski deo štaba insistirao je da se odmah donese odluka da kovid propusnice važe 24 sata. To bi praktično značilo da nevakcinisani ne mogu više biti gosti ugostiteljskih objekata.

Premijerka Ana Brnabić međutim, nije odobrila ovaj zahtev i navela je da uvođenje kovid propusnica na 24 sata nije izvodljivo. Kako saznajemo, premijerka je navela da ukoliko se bude išlo na taj model, moraće da se uvodi postupno jer između ostalog nema dovoljno ni kovid redara koji bi kontrolisali sprovođenje ove mere.

MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA IZRIČIT Kovid propusnice 24 časa nova realnost?

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Deo zasedanja Kriznog štaba posvećen je sve širem problemu u kojem su glavni akteri pojedini lekari pa i profesori Univerziteta koji na društvenim mrežama leče obolele od kovida ili pak “prepisuju” terapiju prevencije. Osim preporuke da je zaštita od virusa mazanje pavlovićeve masti u nos, mnogo ozbiljniji po zdravlje su saveti da se pije lek “ivermektin” koji se koristi u veterini i čija upotreba može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi.

Svi lekari koji budu savetovali nepriznate metode i neodobrene lekove ivermektin ili neki drugi lek, mogli bi da ostanu bez licence. Slučaj bi razmatrala etička komisija, a potom ukoliko se dokaže da je lekar zloupotrebio svoju titulu i profesiju, izgubio bi licencu.

Osim ogromnog broja obolelih i činjenice da je zdravstveni sistem preopterećen, članovi Kriznog štaba razmatrali su vrlo izvesni scenario sudara gripa i kovida. Razmatrano je da se građani pozovu na vakcinaciju protiv obe bolesti.

Na zasedanju je konstatovano da uskoro počinje ski sezona i da hotelima nisu preporučena upustva za rad. Međutim, da li će sve ostati na režimu rada kao i kada je prošle godine bio udar kovida i povećan broj obolelih, ili će biti preporučene nove mere, za sada nije poznato. Ovo bi trebalo da bude tema na jednoj od narednih sednica Kriznog štaba.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading