VAKCINACIJA JEDINI SPAS Epidemiolozi upozoravaju: Sve više mladih na respiratoru
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Situacija s koronom se ne smiruje, zlokobni broj od 50 mrtvih se ponavlja iz dana u dan, a ono što posebno plaši je što bolnice pune sve mlađi ljudi, pa i deca, od kojih je troje na respiratoru. A da se ovakav trend ne bi nastavio ili još pogoršao, potrebno je da se vakcinišemo.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da već pet nedelja zaredom prosečno imamo više od 6.000 novozaraženih dnevno i da je maksimum išao do 8.500.

- Tako nešto do sada nismo imali! S druge strane, kad govorimo o popunjenosti bolnica. Situacija je gotovo katastrofalna, i to pogotovo tamo gde nemaju gde da smeste pacijente kojima je potrebno da budu na kiseoniku - objasnio je član Kriznog štaba.

VAKCINACIJA JEDINI SPAS Epidemiolozi upozoravaju: Sve više mladih na respiratoru

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

 

Kon je naglasio da je problem i to što se procenat teških slučajeva povećava.

- Imamo privid da je manje hospitalizovano, što znači da se leče po kućama! To treba da bude jasno. Ne vidi se da dolazi do pada brojeva u dužem vremenskom periodu. Drugog izlaza nema osim vakcinacije - poručio je Kon.

Epidemiolog je naglasio da nema druge odluke osim "hoću da se zarazim" ili "hoću da se vakcinišem".

- Neki će se provući pojedinačno samo ako veliki broj građana bude vakcinisan. Ali virus će ga sačekati sigurno nakon nekog vremena. Nema generacije koja će izbeći zaražavanje – rekao je, i dodao da će biti sve više mladih na respiratoru.

Da je epidemijska situacija u Srbiji i dalje ozbiljna, potvrđuje i zamenica direktora kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković koja je istakla da svaki talas donosi neko novo iznenađenje i da lekari još puno uče o kovidu 19. U ovoj bolnici u kojoj se smeštaju pacijenti s težom kliničkom slikom gotovo da nema slobodnog mesta, čak tri četvrtine je intubirano. Na lečenju su cele porodice. U lečenju se troše enormne količine kiseonika.

- Prošlogodišnji letnji talas nas je iznenadio zbog toga što je to respiratorna infekcija i nismo očekivali da neće imati neki sezonski karakter, pa smo naučili da na to ne treba da računamo. Zatim, nismo očekivali da će pogađati u tako teškoj formi mlađe osobe, a još manje da će pogađati i decu, što se u poslednje vreme dešava - navela je Veličkovićeva.

Srbija nabavila novi lek za koronu

Srbija je obezbedila lek "sotrovimab" koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Kul je biti nevakcinisan

Kad posmatrate svečanosti, utakmice, prevoz i škole, kako Kon upozorava, vidi se da niko ne nosi masku.

- Postoji stav da je kul biti protiv vakcinacije, pobediti virus bez vakcine, kul je umreti za nekog, misleći da čini herojsko delo i da će biti zapamćen. Neće! Pregaziće ga vreme. Priča protiv vakcinacije je oslonjena na izmišljotine, a za izmišljotinu ne možete da kažete da je tačna ili netačna - naveo je Kon.

- Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput, i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost - objasnila je Radojević Škodrić.

Kombinovana nastava u samo tri grada

Od ponedeljka, 18. oktobra, kombinovani model nastave primenjivaće se u srednjim školama u tri lokalne samouprave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Neposredna i onlajn nastava odvijaće se u srednjim školama u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Šapcu. To je pet opština i gradova manje nego ove nedelje u kojima se u srednjim školama radilo po kombinovanom modelu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading