OTKRIVENI DOKAZI Kinezi ipak zataškali širenje kovida?
Tanjug/Ap

 

To su podaci do kojih je došlo istraživanja organizacije Internet 2-0.

Prema njihovom istraživanju, Virusološki institut u Vuhanu, Univerzitet za nauku i tehnologije u Vuhanu, Institut za stočarstvo i veterinarstvo sa sedištem na Hubei Akademiji poljoprivrednih nauka i Hubei Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti bili su neke od ustanova koje su od maja 2019. napravile neobično velike porudžbine kompleta PCR testova, prenosi hrvatski "Dnevnik".

To je samo jedan od dokaza da je Kina pokušala da zataška početak širenja epidemije koja se posle proširila na celi svet. Poznato je i da su tragovi kovida pronađeni u evropskim uzorcima krvi uzetim pre nego je bolest prijavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, piše Dejlimejl.

Otkrili nove dokaze

U međuvremenu je Kina zadržala dokaze o poreklu virusa, što je navelo SZO na detaljniju istragu svih događanja povezanih uz izbijanje pandemije.

Američko-australijski istraživači otkrili su nove dokaze pretraživanjem podataka o porudžbinama PCR testova u Kini tokom 2019. godine.

Potrošnja kompleta PCR testova u provinciji Hubei udvostručila se s 5,7 miliona dolara u 2018. godini na 10,4 miliona dolara u 2019. godini. Porudžbina su počele rasti u maju 2019, a vrhunac su dosegle u julu iste godine.

Virus se širio već u leto 2019?

"Na temelju analiziranih dokumenata, došli smo do zaključka kako postoji velika verovatnost da se virus širio kineskim Vuhanom već u leto 2019. godine, a definitivno je bio tamo prisutan u jesen 2019", navodi se u izveštaju organizacije Internet 2-0.

Drugi istraživači, ipak, stava su kako je nemoguće zaključiti zašto su PCR testovi kupljeni samo iz dostupnih podataka na internetu.

Akira Igata, gostujući profesor na Visokoj poslovnoj školi Tama u Tokiju kazao je da se radi o "snažnoj informaciji za tvrdnju da je postojala informacija o izbijanju virusa u Vuhanu nekoliko meseci, pa čak i pola godine pre decembra 2019. godine".

"Ovaj izveštaj mogao bi da bude podsticaj zemljama da od Kine ponovno zatraže informacije o tome što se događalo", dodao je.

Razvijeni 1983. godine

PCR testovi razvijeni su 1983. godine, a osim testiranja na kovid 19, koriste se i za testiranje drugih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, veliki kašalj i razne virusne bolesti.

Kina je za prvi slučaj upale pluća "nepoznatog porekla" u Vuhanu Svetskoj zdravstvenoj organizaciji javila 31. decembra 2019. godine, a genetske podatke o toj bolesti dostavila je 5. januara 2020. Tek 11. januara izvestili su o prvom smrtnom slučaju. Upozorenje o širenju infekcije poslano je iz Kine tek 20. januara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading