Krizni štab, korona virus
Alo/ Ilustracija

Više ne možemo da predvidimo u kom pravcu će ići epidemija, ali moramo da se spremimo za naredne tri nedelje, jer mislimo da će se brojevi povećavati i zbog toga ćemo pojačati kapacitete u kovid ambulantama, najavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. On je posle sastanka s direktorima kovid bolnica u Srbiji rekao da je cilj da se što duže za kovid pacijente koriste bolnice napravljene za to, a ne da se otvaraju novi kapaciteti.

- Ništa nećemo postići ako se posvetimo samo kovid pacijentima, a ne i drugima, jer ako moramo da pretvaramo bolnice u kovid ustanove, onda će da umiru ljudi, ali zbog toga što nisu mogli kod lekara i na preglede na vreme - istakao je Lončar.

LOŠIJA SITUACIJA

Dodaje da se zdravstveni sistem priprema za ono što sledi, pre svega za povratak srpskih državljana sa letovanja, a za koje je utvrđeno da su pozitivni.

- Deo ljudi koji će se vratiti sa puta a potvrđeno im je da imaju koronu u Albaniji, Crnoj Gori, Grčkoj... Moramo da zbrinemo njih i ljude koji će se vratiti a ne znaju da su pozitivni i zbog toga je bitno da pojačamo kapacitete u kovid ambulantama na teritoriji cele Srbije, da možemo brže da dijagnostikujemo i na vreme krenemo sa lečenjem - objasnio je ministar.

I mladi na kiseoniku

U kovid bolnici u Batajnici kapaciteti se ubrzano popunjavaju. Sve je više pacijenata mlađih od 40 godina, a većini je potrebna kiseonička potpora

 - Epidemiološka situacija se pogoršava, a situacija u kovid bolnici u Batajnici je alarmantna, jer nikada do sada nije bilo tako brzog popunjavanja kapaciteta kao u ovom talasu - rekla je zamenica direktorke te bolnice doktorka Jelena Veličković dodajući da je 1. avgusta na lečenju u toj ustanovi bilo 32 pacijenta, a da ih je sada 268.

Ministar je upozorio i da će problem s koronavirusom godinama trajati, jer je propuštena prva šansa da se stekne kolektivni imunitet.

Inače, kao što je Alo! i najavio, svi đaci u Srbiji 1. septembra će regularno sesti u klupe. To je objavio član kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon, koji je rekao da je nakon razmatranja epidemiološke situacije i saradnje nadležnih doneta je odluka da se učenici vrate u školske klupe i započnu novu školsku godinu regularno, uz poštovanje propisanih mera. Te mere u prvom redu se odnose na obavezu nošenja maski.

SPREMIMO SE ZA TRI TEŠKE NEDELJE Doktori zabrinuti: Problem sa virusom korona će trajati godinama

Alo

 

Kako smo već pisali, u školama će se dalje preduzimati mere i đaci prelaziti na onlajn nastavu ako se pojave zaraženi učenici (zavisno od njihovog broja).

VIRUS CIRKULIŠE

Kon je, takođe, apelovao da se deca starija od 12 godina vakcinišu.

- Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama. Apelujem da se starija deca vakcinišu, jer je vakcina registrovana i prikladna za decu - rekao je dr Kon.

On je dodao da mu smeta roditeljska briga za decu, koji pritom ne dozvoljavaju da se ona vakcinišu.

- Virus cirkuliše i izvesno je da će se pojaviti i u školama. Školska godina će početi normalno, ali sam zabrinut zbog toga što se malo dece vakciniše. I delta se spušta na dečji uzrast - istakao je Kon.

Velika nemačka studija: Među umrlima 98,5% nevakcinisanih

Nemački Institut „Robert Koh“ prvi put je objavio podatke koji ukazuju na to da masovna vakcinacija štiti i od novih varijanti korone. Do sada je u Nemačkoj potpuno vakcinisano blizu šezdeset odsto stanovništva. Od početka februara, kada je vakcinacija u Nemačkoj uzela maha, u vezu sa koronom se dovodi smrt 335 osoba koje su bile potpuno vakcinisane. To je svega 1,5 odsto svih smrtnih slučajeva u vezi sa koronom, saopštio je Institut „Robert Koh“. Ostalih 98,5 odsto smrtnih slučajeva odnosi se na nevakcinisane.

Istraživače posebno raduje to što je u poslednjih šest meseci jedna jedina osoba mlađa od šezdeset godina umrla od korone, a da je bila vakcinisana.

Takođe, naglasio je da mu smeta što nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani jer smatra da je neprihvatljivo da neko ko radi u zdravstvu zarazi pacijenta.

SPREMIMO SE ZA TRI TEŠKE NEDELJE Doktori zabrinuti: Problem sa virusom korona će trajati godinama

EPA/AHMED JALIL

 

Dodatne informacije o detaljnom planu rada škola znaće se nakon sednice kriznog štaba. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se sledeća sednica održati početkom sedmice.

Umrla trudnica koja je nosila blizance

Trudnica iz Vlasotinca (31) preminula je u petak u kovid bolnici u Kruševcu u sedmom mesecu trudnoće. Za njen život lekari su se borili 18 dana, a porođaj da bi se eventualno spasli blizanci koje je nosila nije bio moguć.

- Trećerotka koja je bila 1990. godište primljena je u kovid bolnicu u Kruševcu u izuzetno teškom stanju 2. avgusta. Postepeno su se pogoršavali svi parametri - padala je saturacija, rasli su parametri zapaljenja, leukociti i sve redom je bivalo sve gore.

Nesrećna žena je u subotu sahranjena, a iza sebe je ostavila supruga i dvoje male dece. 

Prethodno u bolnici u Batajnici preminula je devojka stara 26 godina, a pre nje mladić star 22 godine. Ni jedno ni drugo nisu imali pridružene bolesti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading