USKORO ĆEMO SAZNATI DA LI NAM SE SPREMAJU NOVE MERE Krizni štab zabrinut zbog DELTA soja
Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 15 časova. Nakon gotovo mesec dana pauze, članovi Kriznog štaba okupiće se kako bi analizirali trenutnu situaciju sa korona virusom u Srbiji. 

Kako nezvanično saznajemo, nove mere neće biti donete danas, ali nisu isključene narednih dana ili nedelja, kako broj zaraženih bude rastao i kako se novi delta soj bude širio.

Glavna tema zapravo će biti treća doza vakcinacije, koja će biti razmotrena i do kraja leta bi trebalo da bude usvojena.

USKORO ĆEMO SAZNATI DA LI NAM SE SPREMAJU NOVE MERE Krizni štab zabrinut zbog DELTA soja

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Prema rečima članova Kriznog štaba, većina smatra je u Srbiji novi talas već polako krenuo i da se narednih nedelja, do kraja leta, očekuje njegov "najjači udar". 

"Do kraja avgusta i tokom septembra sigurno ćemo imati znatno veći broj zaraženih nego što imamo danas. Zato se članovi Kriznog okupljaju kako bi mogli na vreme da deluju, a ne da bi odmah zatvarali sve. Ne verujem da će bilo kakve nove mere biti donete danas, ali nisu isključene narednih dana. Pojedini članovi Kriznog štaba predložiće da kontrola nošenja maske bude pojačana i da se strožije kontroliše da li se mere sprovode",kažu iz Kriznog štaba. 

Ono što navodno izaziva zabrinutost zapravo je novi delta soj, kod kojeg ne možemo da predvidimo da li će broj zaraženih porasti praktično "preko noći". 

"Taj novi soj se brzo širi. U Srbiji je za deset dana broj zaraženih porastao za 20 odsto. Sve je sada pod kontrolom, ali se vidi da brojevi rastu", kažu iz Kriznog štaba.

USKORO ĆEMO SAZNATI DA LI NAM SE SPREMAJU NOVE MERE Krizni štab zabrinut zbog DELTA soja

Alo

 

Ono što se sigurno zna, jeste da se delta soj koji je upravo registrovan u Srbiji lakše prenosi od prethodnih sojeva korone, potvrdio je nedavno epidemiolog dr Zoran Radovanović.

"Ne dovodi do teže kliničke slike, ali je potrebna manja količina čestica da bi se čovek zarazio. Potrebna je tri puta manja količina, nego kod britanskog soja. Zato mislim da su lekari koji kažu da će biti 4.000 zaraženih dnevno u pravu. Možda bude nešto manje, 2.000 ili 3.000 zaraženih, videćemo", kaže Radovanović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nedavno da će preporuka, o "trećoj dozi vakcina" protiv korona virusa biti saopštena do 1. avgusta.

"Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane", rekla je Brnabić. 

Ona je dodala da se prate studije proizvođača, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali da će i domaći stručnjaci izneti svoje studije.

"Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni", rekla je premijerka.

USKORO ĆEMO SAZNATI DA LI NAM SE SPREMAJU NOVE MERE Krizni štab zabrinut zbog DELTA soja

Tanjug

 

Ona je navela da broj vakcinisanih građana u Srbiji i dalje nije stigao do 50 odsto, ali je dodala da se prelazak te brojke očekuje se u narednim danima.

Kako je kazala, trenutno je u Srbiji vakcinisano 48,6 odsto građana.

"Vakcinacija trenutno ide jako loše. Loznica i Kraljevo su opštine koje su se priključile grupi koja je prešla 50 odsto, još devet lokalnih samouprava su vrlo blizu da pređu. Treba nam više od toga i moramo više da radimo", rekla je premijerka Srbije.

Da će u Srbiji će najverovatnije biti uvedena treća doza vakcine protiv korona virusa a preporuke građanima biće saopštene do 1. avgusta, pišu štampani mediji. 

"Nacionalno telo za imunizaciju postiglo je načelni dogovor o davanju još jedne doze cepiva vakcinisanim građanima i to onima kojima je ugrožen imunitet zbog drugih oboljenja, prvenstveno osobama sa autoimunim bolestima, onima koji su na nekoj terapiji koja suprimira imunski odgovor kao i pacijentima sa transplantiranim organima. Dodatna doza vakcine biće preporučena i starijima od 80 godina koji imaju neko oboljenje kao i nešto mlađim građanima koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje a nemaju antitela", prenosi dnevni list Politika. 

Da podsetimo, farmaceutska kompanija Fajzer kliničko ispitivanje treće doze vakcine počela je u februaru 2021. godine. Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla rekao je da će građanima najverovatnije biti potrebna treća doza šest do 12 meseci nakon primljene druge doze, kao i do vakcinacija svake godine zbog pojave novih varijanti korona virusa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading