NIJEDAN ZARAŽEN INDIJAC Kon: To pokazuju rezultati Gradskog Zavoda za javno zdravlje
Foto: Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da u Gradskom zavodu za javno zdravlje za sada nije prijavljen nijedan slučaj zaraze kovidom kod Indijaca.

U Srbiji je zabeležen povećan broj Indijaca, pre svega zbog novih kovid propisa, koji podrazumevaju da putnici iz zemalja koje nisu na zelenoj listi borave najmanje dve nedelje u državi koja je na toj listi, kako bi se uputili na određene destinacije.

Za TV Prva Kon je naglasio i da svako okupljanje predstavlja rizik za nevakcinisane, odnosno da su oni u 30 puta većoj opasnosti da se zaraze na takvim skupovima nego oni koji su primli obe doze vakcine.

U ovom trenutku nema potrebe da se uvode nove mere protiv epidemije virusa korona, ali je potrebno striktno poštovati one koje su na snazi, kazao je i dodao da porast obolelih koji je zabeležen poslednjih dana u Srbiji nije alarmantan, mada će se javiti problem ako se ne bude kontrolisalo ko dolazi na festivale i veća okupljanja.

"Još uvek imamo mirnu situaciju sa naznakom da kreće porast i više nema govora da se to neće desiti. Situacija je da se dozovemo pameti", rekao je Kon i dodao da je u Beogradu prošle nedelje bilo 1,5 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a da je prethodno ta brojka iznosila jedan odsto.

Kon naglašava da se epidemija u zemlji može "stišati" povećanjem broja imunizovanih, ali i da je trenutno oko 17 odsto vakcinisanih do 30 godina, što je, dodaje, malo.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading