SRBI NAŠLI FORU ZA 3 PUTA JEFTINIJI PCR TEST Radi se usput, a evo dok kad će ta idila trajati
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Grci na graničnom prelazu zahtevaju popunjeni PLF formular, potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Prihvataju i potvrdu da ste preležali koronu, uz PCR ili antigenski test, ali je potrebno da ste koronu imali najranije devet meseci pre početka putovanja.

PCR u Srbiji košta 9.000 dinara, što je za četvoročlanu porodicu koja planira odmor veliki izdatak. Međutim, Srbi koji se odluče da odu na more u Grčku kolima jednostavno PCR test urade u Severnoj Makedoniji dok prolaze kroz nju.

U ovoj susednoj zemlji, PCR na sopstveni zahtev košta 25 evra. Ali, verovatno za ovakvo snalaženje imamo još samo malo "fore".

Iako ova praksa za sada važi i dalje, krajem maja meseca direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić naveo je kako će ovakav način uštede srpskih turista biti moguć sve dok grčke vlasti ne proglase zeleni sertifikat jedinim priznatim dokumentom za putovanje u stranu zemlju.

"Zeleni sertifikat se generiše sa zvaničnim podacima iz E-Uprave i tada nećete moći da izvadite test u Severnoj Makedoniji. U zadnje dve nedelje taj trend je povećan, ali mi nemamo podatke koliko naših turista radi PCR testove u Severnoj Makedoniji. To su sertifikovani dokumenti legalnih laboratorija i legitimni su na ulasku u Grčku i priznati su, naravno sve do momenta ako i kada se digitalni zeleni sertifikat uvede kao jedini validni dokument", potvrdio je Seničić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

17.06.2021 17:56

Nije u redu da nasi gradjani u svojoj zemlji placaju PCR isto kao i stranci. Kako Makedonci mogu da izdaju taj nalaz za znatno manje para. Ja necu putovati van zemlje, ali sto nije posteno, nije. Neki ljudi se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga, ali se o tome nije vodilo racuna.