NE OPUŠTAJTE SE! Srpski stručnjaci dr Šekler i dr Petrović upozoravaju na nov talas koronavirusa: Družite se, ali ne skidajte maske
EPA/ SEAN GALLUP

- Da sam koronavirus, rekao bih: „Jupi, super, fenomenalno, nastaviću da kružim među ljudima nesmetano“. Vakcinacija skoro da stoji. Dobro je što su vakcinisani stariji, ali su oni manje aktivni, ne idu na žurke, treba podstaći mlade na vakcinaciju - potvrdio je Šekler za Alo! razloge svoje zabrinutosti.

Printscreen

 

On se zapitao da li iko veruje da će maturanti na proslavama i svatovi na svadbama držati maske i distancu.

Razlog više za brigu je i delta soj koronavirusa, koji se, kako kažu svetski stručnjaci, polako ali sigurno širi svetom, a simptomi više liče na običnu prehladu nego na kovid 19.

Profesor Tim Spektor, koji vodi istraživanje o delta soju, kaže da se virus uglavnom kod mlađih ispoljava kao „jaka prehlada“.

Foto: Shutterstock

 

- Glavobolja, kijavica i bol u grlu su najučestaliji simptomi, a iako se oni možda ne osećaju veoma bolesnim, mogu da budu zarazni i da ugroze druge. Problem je što retko ko izgubi čulo mirisa i ukusa, pa im se ne upali alarm da možda imaju koronu - objašnjava on.

Kako za Alo! kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović, otežavajuća okolnost kod takvih situacija je što ljudi, uglavnom mladi, misleći da su zdravi, idu na događaje i šire zarazu.

Printscreen

- Sada su popuštene mere i tome su se ljudi obradovali, ali to može da nas uništi na jesen, kada zatvorimo prozore i uključimo grejalice. Virus će, ako skinemo maske, da kruži u populaciji u tim manje ili više blagim oblicima, a u septembru i oktobru, kada uđemo u učionice, amfiteatre i kancelarije, imaćemo veliki problem.  

Komentari (0)

Loading