Testovi na koronu i na aerodromu: Rezultati stižu za 60 i 120 minuta, ovo je detaljna procedura
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Testiranje na covid 19 od pre nekoliko dana moguće je uraditi i na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

– Na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kojim upravlja BELGRADE AIRPORT d.o.o, deo mreže VINCI Airports, otvoren je centar za testiranje na Covid-19 u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Zahvaljujući centru za testiranje, putnici u odlasku, dolasku i tranzitu ka zemljama koje zahtevaju negativan test na prisustvo virusa Covid19, kao i svi zainteresovani građani i strani državljani, sada se mogu testirati i dobiti rezultate na aerodromu, u cilju bezbednijeg i efikasnijeg putovanja – navodi se u saopštenju Aerodroma.

Centar za testiranje, koji je otvoren 24 časa dnevno, nalazi se u Terminalu 1 beogradskog aerodroma i obuhvata sledeće usluge testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2:

Tanjug

 

– Real Time PCR test, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 120 minuta od uzimanja brisa

– Brzi test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, primenom brzih antigenskih testova, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 60 minuta od uzimanja brisa.

Rezultati dvojezični

Rezultati testova izdaju se dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku i šalju se na mejl adresu putnika, u centru je omogućeno štampanje rezultata, dok pristup rezultatima testova ima samo ovlašćeno osoblje nadležnih državnih institucija.

Važno je da se svi putnici dobro upoznaju sa ažurnom regulativom pre putovanja u odabranu zemlju, jer svaka država posebno definiše pravila i zahteve za ulazak i boravak na svojoj teritoriji tokom pandemije.

Cene i procedura

Cena testova je na propisanom nivou iznosa za ove testove u državnim institucijama u Srbiji i iznosi 3.500 dinara za antigenski test i 9000 dinara za PCR test, podsećaju u saopštenju.

Uplatu za testiranje je neophodno obaviti pre dolaska na registracioni punkt. Uplata se može izvršiti i na šalteru "Pošte Srbije" koji se nalazi u prizemlju Terminala 1, svakog dana u nedelji, 00-24h.

Registracija za testiranje se obavlja na registracionom punktu koji se nalazi u blizini šaltera za uplatu ili elektronskim putem, preko portala eUprave.

– Molimo putnike da posebno obrate pažnju na vreme potrebno za proces izdavanja rezultata, odnosno da je od trenutka uzimanja brisa potrebno do 120 minuta za izdavanje rezultata PCR testa i do 60 minuta za antigenski test. Ovo je posebno važno zbog planiranja vremena dolaska na aerodrom pre planiranog vremena poletanja, jer je pored vremena potrebnog za uplatu, registraciju, testiranje i izdavanje rezultata PCR/antigen testa potrebno planirati dovoljno vremena za čekiranje i ostale procese na aerodromu neophodne za realizaciju putovanja – saopšteno je sa Aerodroma "Nikola Tesla".

Alo.rs/ M. Š.

 

– Kompanija BELGRADE AIRPORT d.o.o. u saradnji sa nadležnim zdravstvenim instutucijama, organizovala je testiranje na svojoj lokaciji, u okviru projekta testiranja na graničnim prelazima Republike Srbije, sa ciljem dodatne podrške postojećim sanitarnim merama protiv virusa Covid-19 na aerodromu i pružanja nove usluge korisnicima, koja umnogome olakšava putovanja. Testiranje na aerodromima sigurno doprinosi vraćanju poverenja u bezbednost putovanja i pomaže vazduhoplovnoj industriji i ekonomiji da postepeno izađemo iz ove krize – rekao je Fransoa Berizo, generalni direktor ove kompanije.

Testiranja vrše ovlašćene državne institucije, Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut, Gradski zavod za javno zdravlje, Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije, Insitut za mikrobiologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Insititut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu.

Centar za testiranje još jedan je ključni element mera u borbi protiv virusa Covid-19, koje već postoje u okviru mreže aerodroma kompanije VINCI Airports, a posebno u okviru zdravstvene kampanja "Čuvamo jedni druge", za koju je Međunarodni savet aerodroma (ACI) dodelio sertifikat kompaniji BELGRADE AIRPORT d.o.o, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Loading