GDE SVE MOŽETE SA DIGITALNIM PASOŠEM? Sa ovom potvrdom mogu da se prelaze granice bez podvrgavanja testiranju ili karantinu
Alo

Srbija je među prvim zemljama u svetu koje svojim građanima pružaju mogućnost posedovanja kovid pašoša, odnosno Digitalnog zelenog sertifikata (DZS).

Sa ovom potvrdom mogu da se prelaze granice bez podvrgavanja restriktivnim merama koje su dosad bile na snazi, poput obaveznog testiranja ili samoizolacije.

Trenutno osim Grčke, ovaj dokument zvanično priznaju Turska, Mađarska, Slovenija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu preko sajta eUprava besplatno da preuzmu ovaj dokument i mogu ga odštampati ili čuvati u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

DZS je od juče besplatno dostupan i na šalterima pošta širom zemlje i za njegovo dobijanje potreban je važeći pasoš, a ceo proces - od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta, traje svega nekoliko minuta.

Šta je Digitalni zeleni sertifikat (DZS):

DZS je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 i oporavku od bolesti kovid 19. Dobijaju ga i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid 19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Za razliku od obične papirne potvrde, DZS je elektronski pečatiran, što sprečava lažiranje i zloupotrebu.

Sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži i podatke o vakcinaciji, broju doza koje je korisnik primio, kao i datum primanja prve i druge doze. Ovde se takođe navodi i podatak da li je korisnik radio i koji serološki test, kao i da li je preležao koronavirus.

Ovaj sertifikat sadrži rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Na dobijenom dokumentu se nalazi kju-ar (QR) kod, prilikom čijeg očitavanja su dostupni svi navedeni podaci.

GDE SVE MOŽETE SA DIGITALNIM PASOŠEM? Sa ovom potvrdom mogu da se prelaze granice bez podvrgavanja testiranju ili karantinu

Alo

 

 

Kako do DZS:

- prvi korak je registracija na portalu eUprava

- odabir usluge digitalni zeleni sertifikat

- odabir da li želite setifikat na srpsko-engleskom, srpsko-kineskom jeziku

- kada građani sve te korake urade, DZS stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu

- potrebno je sačuvati ga u mobilnom telefonu ili ga odštampati

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading