Korona potvrde od ponedeljka u Hrvatskoj!
EPA/ANTONIO BAT

Kovid-potvrda ili obavezno testiranje za one koji nisu vakcinisani ili nisu preživeli virus biće uvedeni od ovog ponedeljka.

Jedna odluka odnosi se na uvođenje obaveznog testiranja svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu delatnost i zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obavezno testiranje svih zaposlenih u industriji socijalne zaštite, a treća na pacijente, tj. uvođenje posebnih mera bezbednosti institucije, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu delatnost i privatni zdravstveni radnici dužni su da postupe prilikom prijema pacijenata.

DVA PUTA NEDELJNO TESTIRANJE

Zaposleni bez korona-sertifikata moraju se testirati dva puta nedeljno. Oni koji nisu testirani ne smeju da idu na posao

Zdravstveni i socijalni radnici koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od virusa moraće da se testiraju dva puta nedeljno.

Zaposleni koji odbiju testiranje ili odbiju da predoče covid-sertifikat ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ostati u prostorijama poslodavca, navedeno je u Odluci.

Pacijenti koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili planiranu intervenciju, prateći porođaj, roditelji ili staratelji koji ostaju sa djecom i osobe koje dolaze da prate pacijente i posjećuju hospitalizovane osobe morat će dostaviti potvrdu o preležanoj koroni ili druge odgovarajuće dokaze o vakcinaciji.

Deca mlađa od 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju sa kim da ostanu kod kuće ili posećuju hospitalizovane roditelje, braća i sestre ne moraju imati potvrdu o koronu ili druge dokaze o vakcinaciji, oporavku ili testiranju. Neophodna pratnja osoba koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno bezbedno kretati u zdravstvenoj ustanovi takođe ne bi trebalo da imaju korona - potvrdu.

Korona potvrda ili druge relevantne dokaze ne moraju imati oni koji odlaze u bolnicu samo na pregled ili dijagnostički tretman koji ne stvara aerosol (na primer, većina radioloških dijagnostika) ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domove zdravlja ili klinike.

Izuzeti su i oni koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Ni zaposleni niti pacijenti kojima je dijagnostikovana kovida-19 na osnovu brzog testa na antigen u proteklih 9 meseci, oni kojima je u porodici dijagnostikovan pacijent sa kovidom i imali su kontakt sa njima, neće morati da se testiraju. Laboratorijsko testiranje, osobe kojima je PCR dijagnostikovan korona pre više od 6 meseci i manje od 9 meseci, i osobe koje su se oporavile od kovida i dijagnostikovane su im PCR, BAT ili će verovatno biti vakcinisane vakcinom sa jednom dozom u roku od 8 meseci od oporavka i nije prošlo više od 9 meseci od primanja prve doze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading