CRNA GORA UVELA NOVE MERE Ovo pravila su od danas na snazi
Foto: Youtube/Printscreen

Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, kao i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od sledeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde:

- da je osoba u celosti vakcinisana, ili je primila prvu dozu

- da poseduje negativan PCR test na kovid 19, koji nije stariji od 72 sata

- dokaz da je osoba prebolela kovid

- dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati

- Jedan od ovih uslova moraju da poseduju svi zaposleni u ugostiteljstvu - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Za maloletnike se ne zahteva da ne ispunjavaju nijedan od navedenih uslova, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne kovid potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

- To su događaji poput Bokeške noći, karnevala i slično - kazao je Galić.

Nacionalna kovid potvrdi

Svi građani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dve doze, te potvrde mogu i dalje da koriste, i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte...

- Građani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog lekara - kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Sekulić je najavio da će, tokom dana ili do ponedeljka, preuzimanje digitalne potvrde biti omogućeno i preko sajta eZdravlje.

- Na taj način ćemo skratiti put građanima, da neće morati da idu u zdravstvene ustanove, već će potvrdu moći da preuzmu onlajn - istakao je Sekulić.

Sve ključne mere u borbi protiv virusa korona, koje su i od ekonomskog značaja, od sada donosiće Vlada Crne Gore, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.
 

Komentari (0)

Loading