"POKAŽI MI QR KOD" Susedne zemlje uvode digitalne zelene pasoše bez kojih nema ulaska u zatvoreni prostor
Foto: Shutterstock/zhu difeng

Ta digitalna propusnica sadržaće QR (kju-ar) kod kojim će se proveravati kovid status osobe, a građani Hrvatske moći će besplatno da skinu aplikaciju za mobilni telefon, tablet ili laptop. 

Digitalna zelena potvrda - kovid pasoš - piše hrvatski „Jutarnji list“, dragocen je dokument s kojim će biti moguće putovati preko granice, ulaziti u zatvorene prostore, kao što su restorani, kafići, klubovi, ili na događaje koji podrazumevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata. QR kod će moći baš svako lako da očita i tako sazna sve kovid podatke o vlasniku, naravno, ako mu to vlasnik koda dozvoli...

Za decu posebni uslovi

Deca neće dobijati kovid pasoše. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju da imaju ili dokaz da su preboleli kovid 19 ili negativan test. Ipak, kako „Jutanji list“ nezvanično saznaje, u Hrvatskoj će deca do 18 godina moći da ulaze u sve prostore uz uslov da su s roditeljima i da im roditelji imaju te zelene pasoše.

Na primer, ako komšija pozove komšinicu na kafu, lako će moći da proveri da li je sigurno da se druže bez poštovanja mera, odnosno da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa s obe doze, da li je prebolela kovid-19 u poslednjih šest meseci ili poseduje negativan test koji nije stariji od 48 sati.

Organizatorima događaja i vlasnicima objekata biće omogućeno da na najjednostavniji mogući način provere status svojih gostiju, maltene podjednako lako kao što u nekim institucijama sada na ulazu mere temperaturu!

Sistem provere za celu EU

Potvrde o testiranju, preležanoj bolesti i vakcinaciji izdaju se na temelju evidencija o sve tri kategorije koje su u posedu Ministarstva zdravlja RH. Ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović kaže da je trenutni fokus na celom nizu pregovora kako bi ceo sistem postavili u zemljama članicama Evropske unije. Tehnički deo, prema svemu sudeći, uspešno je odrađen, ali još ostaje pitanje da li su uneti svi podaci građana. U Hrvatskoj se, naime, još uvek događa da građani dobiju poziv za vakcinaciju iako su već vakcinisani, tako da je nejasno zašto ti podaci nisu već uneti. Pozivi su stigli i nekima koji su trenutno pozitivni, a njihovi lekari imaju informaciju o tome, odnosno imaju potvrdu pozitivnog testa. Prema dostupnim podacima, nešto više od 630.000 građana, bez onih koji su napravili test tokom poslednjih 48 sati, u ovom trenutku ima uslove da dobije zelenu potvrdu.

Svaki konobar, vozač javnog prevoza, obezbeđenje na ulazu u klub ili prijatelj, komšija imaće tehničku mogućnost provere. Prema najavama Nacionalnog stožera, tokom sezone na veća okupljanja moći će dolaze samo osobe koje imaju kovid pasoše, a oni koji odbiju na ulazu da pokažu QR kod, ili ako se ispostavi da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smeti da puste u objekat ili na događaj.

Šta je QR kod?

QR (kju-ar) kod, znači „brzi odgovor“ je, najjednostavnije rečeno, kvadratić koji u sebi sadrži informacije koje softver lako može da očita. Za očitavanje je dovoljno da imate kameru (recimo na mobilnom telefonu) i aplikaciju koja je povezana na nju. Nastao je 1994. u Japanu.

Privatnost ipak maksimalno zaštićena

Bez obzira na to što će svako imati mogućnost da proveri svakoga, privatnost će biti maksimalno zaštićena jer osoba koja proverava QR kod neće znati ime i prezime vlasnika koda. Na mobilnom telefonu osobe koja očitava QR kod pojaviće se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značiće da vlasnik koda ima važeću digitalnu kovid potvrdu, a crveni da je nema. Već je zatraženo odobrenje za aplikaciju za proveru QR koda od Google play ili App store, i za nekoliko dana biće ih moguće besplatno preuzeti. Provera će se odnositi na hrvatske građane ali i na turiste jer će baze podataka biti umrežene s evropskim. Sličnu aplikaciju u EU prva bi, već ove sedmice, trebalo da uvede Austrija. Do svoje potvrde, odnosno QR koda, građani Hrvatske će moći da dođu putem e-usluge na portalu e-Građani, a potvrde na papiru izdavaće 150 kancelarija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sima S

17.05.2021 09:50

- A šta sa onima koji nemaju ni smartfon, ni laptop a ni kompjuter !? Takvih je, inače, jako mnogo u populaciji 60+. Plus što dosta njih, koliko vidim po autobusima, pijacama, samouslugama i sl. umesto smartfona koristi običan mobilni telefon !?