Duhanaj: Kurti sa SAD nikada nije imao dobre odnose
EPA

 

On je mišljenja da se bez direktnog i aktivnog angažmana SAD u dijalogu Kosova i Srbije, ne mogu očekivati nikakvi pomaci.

"Što se tiče kosovskog premijera Kurtija, slobodno možemo reći da on sa Amerikancima nikad nije imao dobre odnose. On je stalno imao nešto protiv Sjedinjenih Američkih Država. To se nastavlja i sada, kada kao premijer pokušava da im kaže da je Kosovo nezavisna država i da on može uraditi šta god hoće", kaže Duhanaj.

On smatra da se odluka Kurtijeve Vlade o odbacivanju projekta koji podržava američki MCC za priključenje Kosova na postojeći gasovod u Severnoj Makedoniji, neće negativno odraziti na pogoršanje odnosa sa američkom administracijom.

"Što se tiče odbijanje američkih strateških projekata, ne mislim da će oni biti neki faktor pogoršanja odnosa Kosova i SAD. Nemoguće je da Kurti odbije takve strateške projekte, to mu neće dozvoliti građani Kosova. Ako nastavi sa takvim odnosima sa SAD-om, neće uspeti da završi svoj mandat kao premijer", navodi Duhanaj.

Aktivna uloga Amerike u nastavku pregovora o kosovskom pitanju će prema mišljenju Duhanaja biti od ključnog značaja za privodjenje kraju ovog procesa.

"Kosovo nema šanse da postoji, niti da učestvuje u dijalogu bez podrške Sjedinjenih Američkih Država. Pogotovo mislim da u dijalogu sa Srbijom neće doći do konačnog dogovora ako SAD ne budu direktno i aktivno uključene. Mi smo videli na jučerašnjem Samitu, da Evropska Unija nije u stanju da strane dovede do nikakvih rešenja", zaključuje Duhanaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading