PUTIN POKAZAO GDE IM JE MESTO Nakon brze pobede jedinice ODKB napuštaju Kazahstan
Foto: Shutterstock

„Osnovna misija snaga ODKB je završena, kroz dva dana počinje fazno povlačenje združenog mirovnog kontingenta ODKB. Proces će trajati najmanje deset dana“, rekao je predsednik obraćajući se parlamentu.

UDARNA PESNICA RUSKE IMPERIJE Amerika je priznala da mu nema premca (VIDEO)

Tokajev je još jednom istakao da je njegovo obraćanje ODKB bilo legalno. Kazahstan je mogao izgubiti kontrolu nad Alma Atom, a time i celom zemljom da to nije uradio.

On je saopštio da će biti formirane nove jedinice Nacionalne garde, specijalnih snaga i reformisana Pogranična služba.Predsednik je potpisao ukaz o imenovanju Alihana Smailova za novog predsednika vlade republike. Medžlis (donji dom parlamenta) Kazahstana odobrio je kandidaturu Smailova.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.

UNIŠTIĆE IH Ovo je poslednje Putinovo upozorenje zapadu

Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading