STRUČNJACI ZABRINUTI Broj ubistava na Kosovu raste
Printscreen/ YouTube/ KoSSev

Na porast ubistava sa zabrinutošću gledaju stručnjaci za bezbednost na Kosovu.

Prema statistici Kosovske policije, do avgusta prošle godine izvršeno je ukupno 19 ubistava, od kojih se 12 smatra teškim ubistvima.

Najviše ubistava bilo je u prvih šest meseci 2020. godine, gde je izvršeno 27 ubistava.

PAO JE NA ZEMLJU IZ ČISTA MIRA Na Kosovu i Metohiji umro vojnik KFOR-a - Alo.rs

Prema rečima stručnjaka za bezbednost Bedri Eljezija, broj ubistava na Kosovu je visok u poređenju sa brojem stanovnika.

"Upoređujući to sa evropskim ili sa zemljama u regionu ovo je veliki broj ubistava, posebno nerešenih predmeta. Još uvek možemo da imamo ubistva u bezbednosno najrazvijenijim zemljama, ali imamo ubistva jer su to stvari koje ne mogu biti kontrolisani institucijama, ali pitanje njihovog hapšenja, privođenja pravdi, okončanja procesa izricanja kazne, to je problem koji zabrinjava građane", rekao je Eljezi.

Pacoli insistira na inicijativi Otvoreni Balkan - Alo.rs

Slilčan je stav još jednog stručnjaka za bezbednost Fadilja Kajtazija koji je zabrinut zbog povećanja broja ubistava tokom pljački.

"Poslednjih godina imamo porast slučajeva ubistava po raznim pitanjima, uključujući i pljačku. To je nešto novo što se do sada nije dešavalo na Kosovu. Ovo je alarm, zabrinutost da bezbednosni sistem na Kosovu treba da se preispita i vidi u čemu zaostaje", rekao je Kajtazi.

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, kazna za ubistvo je najmanje pet godina.

Za delo "teško ubistvo", propisane su kazne od najmanje 10 godina do doživotne robije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading