PETAR PETKOVIĆ: Samovolja Aljbina Kurtija je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava!
Tanjug

- Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, jer je samovolja Aljbina Kurtija direktno kršenje osnovnih ljudskih prava - rekao je Petković.

- Pravo glasa je osnovno ljudsko i građansko pravo koje Kurti želi da ukine Srbima na KiM i odlukom o osnivanju misije OEBS jasno stoji to pravo, to je deo njihovog mandata - kazao je Petković za RTS.


On je dodao da se Beograd obratio EU, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavu Lajčaku, kao i državama Kvinte.

- Reč je o samovolji Aljbina Kurtija, on ovakvom odlukom apsolutno nema pravo da krši osnovna ljudska prava - rekao je direktor kancelarija za KiM i dodao da se u prestonicama država Kvinte već razmatra to pitanje.

-Ja se nadam pozitivnom odgovoru, ako uopšte dođe do toga. Pritisci koji su postojali i ranije na Kurtija, od strane EU nisu urodili plodom - rekao je Petković.

Zabrana

Dan nakon što su mu vlasti privremenih institucija u Prištini ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, Petković kaže da nema obrazloženja zašto nije poslat nikakav odgovor o zabrani.

On je rekao da je jasno da, ako po sporazumu nema negativnog eksplicitnog odgovora, da je onda poseta KiM odobrena.

- Tako je bilo i ovog puta, do trenutka dok nisam došao na Jarinje, nisam dobio nikakav negativan odgovor. Samo su mi na administrativnoj liniji rekli da ne mogu da uđem na prostor Kosova i Metohije - naveo je Petković, koji je planirao da poseti manastir Devič.

Poručio da je svaka njegova poseta KiM u nameri da se, kako kaže, vidi sa svojim narodom i sagleda kako država može još da pomogne.

Nakon što je Petkoviću zabranjen ulazak na KiM, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija koje tvrdi da je Beograd zabranio resornoj ministarki Doniki Gervali da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Petković odgovara da to nije tačno i da je to srpska strana demantovala.

- To pokazuje mejl koji je prištinski oficir za vezu nama poslao, gde se zahvaljuje na odobrenoj poseti. Mi smo rekli da je ona dobrodošla - rekao je Petković.

Istakao je da je Beograd "apsolutno spreman i posvećen", te da se srpska strana, kaže, svaki put kad je Brisel pozvao, odmah odazvala.

- Borimo se za mir i predsednik Aleksandar Vučić se grčevito bori da sačuva mir na prostoru KiM - naglasio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading