Hoće li Kosovo na Božić oprostiti Milanoviću Srebrenicu?
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Milanović na Kosovo dolazi na poziv kosovske predsednice Vjose Osmani, sa kojom će se sastati, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a Badnje veče će provesti sa hrvatskim vojnicima u sastavu Misije Kfor, koje je svečano ispratio 22. novembra.

Odnosi Kosova i Hrvatske su u zenitu, imajući u vidu i nedavnu posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Prištni, ali susrete ministara odbrane, koji su najavili i posebnu saradnju u toj oblasti.

Međutim postavlja se pitanje, kako na te odnose može da utiče stav Milanovića o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Hrvatski predsednik je u dva navrata u proteklih nekoliko dana osporio "zvanično viđenje" događaja u Srebrenici, tako omiljeno u mnogim državama u regionu, a i u delu međunarodne zajednice, posebno one koju definišemo kao "Zapad".

"Srebrenica nije isto što i holokaust, nije isto što i Jasenovac. To je težak zločin s elementima genocida, to je rekao i sud, ali nijedan sud ne može biti sveto pismo", rekao je Milanović pre nekoliko dana.

Hoće li Kosovo na Božić oprostiti Milanoviću Srebrenicu?

EPA/Etienne Laurent

 

Juče je u Komiži na Visu ponovio da postoje "genocidi i genocidi". Upitan da li se u Srebrenici dogodio genocid rekao je da on misli da jeste, ali da "onda za teže zločine mora biti izmišljeno neko novo ime".

"Ovo što radi gospoda iz Sarajeva - to nije službeno Sarajevo već Baščaršija - pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jesu i upravo oni licitiraju žrtvama", rekao je Milanović.

Nije teško zaključiti da Milanović baš i ne deli "zvaničan stav" o događajima u Srebrenici, onako kako ga između ostalog vidi i najveći deo političkog establišmenta na Kosovu.

Kosovski parlament je 7. jula ove godine usvojio i "Rezoluciju o Srebrenici", u kojoj se osuđuje negiranje genocida. Kad je na dnevni red sednice došao Predlog rezolucije, poslanici Srpske liste napustili su zasedanje. Ona je ipak usvojena sa 89 glasova za.

Rezolucija, između ostalog podrazumeva "zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine".

Ako se ima u vidu da kosovska predsednica Vjosa Osmani ne propušta priliku da Srbiju optuži i za "genocid na Kosovu", a takođe i premijer Aljbin Kurti, koji je nedavno upravo u intervjuu za hrvatski "Večernji list" uporedio Srbiju sa "Nemačkom iz tridesetih godina XX veka", postavlja se pitanje kako će se Milanović uklopiti u tu retoriku.

Uz pretpostavku da će se nakon sastanaka sa Osmani i Kurtijem obratiti medijima, šta ako ga neko od novinara upita za Srebrenicu. Ili ne daj Bože za još omiljeniju temu njegovih domaćina, "srpski genocid na Kosovu", kako oni to zovu. Sta će da kaže hrvatski predsednik, jer već je rekao da ima "genocida i genocida".

I, ako bude iskren u tim odgovorima, kako će Kosovo primeniti "Rezoluciju" kojom se toliko ponosi? Hoće li mu oprostiti na Božić?

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading