JOŠ JEDNA PROPALA GODINA U Prištini ogorčeni na Kurtija!
Tanjug/Ap

 

"Na osnovu našeg sistematskog praćenja, možemo reći da i Vlada i Skupština, nažalost, tokom ove godine nisu ni blizu ispunjavanja zakonodavne agende. Skupština Kosova je od 190 zakona koji su predviđeni u zakonodavnom dnevnom redu usvojila samo njih 11, što nije ni 10 odsto planiranog do kraja godine", rekao je Miftaraj.

On je naveo da su poslanici, nažalost, više pažnje posvetili učešću u predizbornim kampanjama, da bi podržali kandidate svojih partija, a posebno vladajuća partija, nego radu parlamenta. 

"To naravno narušava integritet Skupštine i krši integritet poslanika koji su, uprkos činjenici da su izabrani da ispune svoje obaveze prema građanima Kosova, izabrali da vode kampanju za kandidate svojih partija, ostavljajući po strani svoje obaveze prema Skupštini. Ako Skupština Kosova do kraja godine ne bude u stanju da ispuni ni 30 odsto zakonodavnog dnevnog reda, možemo reći da je to jedna od propalih godina kao i prethodnih godina kada Skupština nije mogla da ispuni svoje obaveze ili barem zakonodavnu agendu koju je postavila vlada", rekao je Miftaraj.

Kurt snosi glavnu odgovornost

Poslanik DPK Hajdar Beća kaže da je glavna odgovornost za mali broj donetih zakona na Pokretu Samoopredeljenje kao vladajućoj stranci i da je to odraz nemara vlade i vladajuće većine u parlamentu. 

"Nemoguće je ostvariti ciljeve Vlade, mislim da (zakonodavna) agenda neće biti ispunjena ako uzmemo dva čitanja, s obzirom na praznike u decembru. Mislim da će Skupština Kosova doneti oko 30 odsto zakona koji su zapravo iz strategije Vlade. Mislim da je nemar Vlade i nemar većine, koja treba da bude budnija u tom pogledu. Opozicija je dala svoj doprinos mnogim zakonima kao što su međunarodni sporazum za čije izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina", kaže Beća.

S druge strane, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Adnan Rustemi priznaje da su lokalni izbori uticali na efikasnost rada Skupštine, ali dodaje da će narednih dana biti povećana dinamika rada i usvajanje nacrta zakona.

On kaže da je do nemogućnosti sazivanja plenarne sednice u poslednje četiri nedelje došlo zbog bojkota Srpske liste Predsedništva Skupštine Kosova, a da je taj problem prevaziđen izborom potpredsednika parlamenta iz redova poslaničke grupe DPK.

"Imamo izuzetno ambiciozan zakonodavni plan, mnogo ambiciozniji od prethodnih saziva. Naravno, lokalni izbori su se odrazili i na efikasnost rada Skupštine Kosova, ali nakon lokalnih izbora Skupština je pojačanim intenzitetom počela da se bavi nacrtima zakona. Neodržavanje sednica ili nesazivanje sednica u poslednje dve nedelje uglavnom se odnosi na to što Predsedništvo Skupštine nije imalo kvorum da odobri ili pripremi dnevni red sednice ili da donese odluku o sazivanju sednice", rekao je Rustemi. 

Naveo je da plenarna sednica parlamenta nikada nije bila prekinuta ili izostala zbog nedostatka kvoruma. 

Posle više od mesec dana, Skupština je prezhodne sedmice održala plenarnu sednicu, a njen nastavak se očekuje u ponedeljak. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading