SHVATILI SU DA JE BEZVREDAN: 20.000 Albanaca bacilo pasoš lažne države!
Tanjug/Ap

Kako Alo! saznaje od izvora iz Prištine, ispis iz knjige državljanstva građani najčešće traže jer je pasoš takozvanog Kosova bezvredan u svetu. Prema podacima prištinskog ministarstva unutrašnjih poslova, broj osoba koje se odriču kosovskog državljanstva višestruko je veći od broja onih koji žele da steknu pasoš ove nepriznate države.

- Tokom prošle godine 3.633 osobe odrekle su se našeg državljanstva. Razlozi zbog kojih građani to čine su različiti, a najčešći je sticanje državljanstva zemalja koje su članice EU. Prošle godine državljanstvo Kosova steklo je 177 osoba - kazala je Roksana Ćari, portparolka prištinskog MUP-a. Oni koji su se odrekli pasoša takozvanog Kosova najčešće su upisani u državljanstva Nemačke i Austrije.

Arbnor Mjeku iz Instituta Gambit rekao je da su ove brojke veoma velike, ali da bi bile još i veće da nije pandemije koronavirusa. On je kazao da trend ispisa iz državljanstva tzv. Kosova traje godinama.

Loši uslovi života na tzv. Kosovu, siromaštvo i visok stepen korupcije takođe su neki od razloga zbog kojih građani žele da budu izbrisani iz državljanstva ove nepostojeće države. Kao jedan od razloga, oni su navodili i osećaj nesigurnosti i nebezbednosti.

Prištinski stručnjaci koji prate kretanja stanovništva navode da se među razlozima za nezadovoljstvo kriju i neispunjena obećanja političara i liberalizacija viznog režima. Demuš Šaša iz Instituta Epik rekao je da građani nemaju perspektivu i da zato traže mogućnost da odu u neku od zemalja EU.

- Mora da se shvati da čak i ako dođe do liberalizacije viznog režima, građani neće moći da ostanu u EU duže od 90 dana godišnje - rekao je on.

Rekord je postavljen 2017, kada se državljanstva tzv. Kosova odreklo 5.700 ljudi. Sledeće godine ispis je tražilo 5.463, a 2019. iz državljanstva tzv. Kosova izbrisano je 5.350 osoba. 

Albanski političari
sa srpskim pasošima

Mnogi albanski političari poseduju pasoše Srbije, a među njima su Aljbin Kurti, Hašim Tači, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, Vljora Čitaku. O ovome je na sednici Saveta bezbednosti UN govorio Ivica Dačić dok je obavljao funkciju šefa diplomatije. On je za tadašnju ambasadorku tzv. Kosova u SAD Vljoru Čitaku rekao da nikada nije tražila otpust iz srpskog državljanstva.

- Gospođa Čitaku je i dalje državljanka Srbije - rekao je Dačić, i pokazao fotokopiju njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading