ZASTRAŠUJUĆE REČI STIŽU SA KOSOVA Srbija će da prizna Kosovo jednog dana, ne znam koja vlast
Foto: EPA

 

On je za Kosovo onlajn rekao da smatra da bi trebalo intenzivirati proces dijaloga i da bi što pre trebalo da dođe do međusobnog priznanja, kojim će se normalizovati odnosi Kosova i Srbije, a istovremeno i unaprediti položaj srpske zajednice na Kosovu. 

“Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će to da se desi, pod kojom vlašću ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova, pre svega znači, normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osećaju dobro”, analizira Vlasi i ukazuje da Srbija zbog kosovskih Srba treba da prizna nezavisnost Kosova. 

EPA

 

Vlasi smatra da Srbija vodi uzaludnu bitku jer "ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države". 

“Srbija od ometanja Kosova nema nikakve koristi, osim što ostavlja gorčinu u našim međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubedi da ima neke koristi od toga što će trčkarati po svetu, da neke male zemlje ubedi da stopiraju priznanje Kosova, a štete ima jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom”, napominje Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, Srbija naročito ne bi trebala da blokira članstvo Kosova u regionalnim i svetskim organizacijama.

“Kosovo bi trebalo da se kandiduje za članstvo u međunarodne organizacije, pre svega u Unesko i Interpol. Sa članstvom u Unesku Kosovo bi preuzelo i međunarodne obaveze da se brine o srpskom kulturnom nasleđu, religijskim spomenicima, a članstvo u Interpolu podrazumeva saradnju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala”, zaključuje Vlasi.

Komentari (2)

Loading
Đorđije

01.10.2021 16:35

E baš si mi psmeta. Kada se budu marsovci spustili na Zemlju tada će i Srbija priznati kosovo.

arsa

01.10.2021 19:36

Шиптари пробудите се из вашег освајачког лудог сна.Ваше време је било и прошло.Урадили сте шта сте урадили али све вам је било на стакленим ногама.Сада наступа Србија да врати силом одузето и ви ту ништа не можете.Можете да кукате ако ће да вам буде лакше али да сањатеда ће нека друга власт да призна некакву државу Косово, превише је.Пробудите се и схватите нову реалност.Ви сте узурпатори на српској земљи.Крај Аземе.Доста више.