ZASTRAŠUJUĆE REČI STIŽU SA KOSOVA Srbija će da prizna Kosovo jednog dana, ne znam koja vlast
Foto: EPA

 

On je za Kosovo onlajn rekao da smatra da bi trebalo intenzivirati proces dijaloga i da bi što pre trebalo da dođe do međusobnog priznanja, kojim će se normalizovati odnosi Kosova i Srbije, a istovremeno i unaprediti položaj srpske zajednice na Kosovu. 

“Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će to da se desi, pod kojom vlašću ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova, pre svega znači, normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osećaju dobro”, analizira Vlasi i ukazuje da Srbija zbog kosovskih Srba treba da prizna nezavisnost Kosova. 

ZASTRAŠUJUĆE REČI STIŽU SA KOSOVA Srbija će da prizna Kosovo jednog dana, ne znam koja vlast

EPA

 

Vlasi smatra da Srbija vodi uzaludnu bitku jer "ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države". 

“Srbija od ometanja Kosova nema nikakve koristi, osim što ostavlja gorčinu u našim međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubedi da ima neke koristi od toga što će trčkarati po svetu, da neke male zemlje ubedi da stopiraju priznanje Kosova, a štete ima jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom”, napominje Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, Srbija naročito ne bi trebala da blokira članstvo Kosova u regionalnim i svetskim organizacijama.

“Kosovo bi trebalo da se kandiduje za članstvo u međunarodne organizacije, pre svega u Unesko i Interpol. Sa članstvom u Unesku Kosovo bi preuzelo i međunarodne obaveze da se brine o srpskom kulturnom nasleđu, religijskim spomenicima, a članstvo u Interpolu podrazumeva saradnju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala”, zaključuje Vlasi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Đorđije

01.10.2021 16:35

E baš si mi psmeta. Kada se budu marsovci spustili na Zemlju tada će i Srbija priznati kosovo.

arsa

01.10.2021 19:36

Шиптари пробудите се из вашег освајачког лудог сна.Ваше време је било и прошло.Урадили сте шта сте урадили али све вам је било на стакленим ногама.Сада наступа Србија да врати силом одузето и ви ту ништа не можете.Можете да кукате ако ће да вам буде лакше али да сањатеда ће нека друга власт да призна некакву државу Косово, превише је.Пробудите се и схватите нову реалност.Ви сте узурпатори на српској земљи.Крај Аземе.Доста више.