Kfor je došao na Jarinje da spreči incidente, a ne da nasilno uklanja blokade
Alo/ M. J.

Gradonačelnici sa severa KiM razgovarali su ranije danas sa komandatnom Kfora posle čega su došli na Jarinje i Brnjak da informišu građane o tom razgovoru.

- Ono što je najvažnije i što treba posebno podvući, jeste da je komandant Kfora jasno rekao da se Kfor neće mešati u ove političke teme, da će biti prisutni na terenu kako bi mogli da spreče eventualne incidente. Dobro znamo da ih je bilo 17, pre svega ovde na prelazu Brnjak, i da su sve izazvali pripadnici Rosu. Isto tako komandant Kfora je rekao da Kfor ne namerava da nasilno uklanja blokade, to je ono što mi pozdravljamo - rekao je Simić za TV Most na prelazu Jarinje, a posle sastanka.

On je naveo da su na sastanku insistirali na tome da Kfor bude prisutan, da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, monitoriše i da kontroliše ovaj proces, jer smo, kako je rekao, u prethodnom periodu mogli da vidimo da se pripadnicu Rosu "iživljavaju nad našim narodom tamo gde su usamljeni, kao što su bila trojica Srba koja su sakupljala drva".

- Ono što je važno je da mi moramo da sačuvamo prisebnost, moramo da budemo uzdržani, da ne nasedamo na provokacije, jer je očigledno da Priština želi da iskoristi trenutnu situaciju i izazove incidente. Sa druge strane Kfor će biti na terenu, kako bi mogao da kontroliše situaciju i spreci eventualne incidente, odnosno da monitoriše, kako se to albanski specijalci do zuba naoružani ponašaju prema srpskom narodu - izjavio je Simić.

Simić podseća da je ovo osmi dan protesta Srba na severu Kosova i Metohije protiv namera Prištine "da ovaj narod stavi u geto da se onemoguci sloboda kretanja".

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije ranije danas su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem razgovarali o situaciji na severu nakon jednostranih poteza Prištine i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopstenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading