ČEKAJU TRENUTAK DA SE AKTIVIRAJU OVK nikada nije ugašena, finansira se novcem iz kriminala!
OVK - EPA

O zločinima ove terorističke grupe koja je delovala u Srbiji, tadašnjoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji postoje zvanična dokumenta. Ta arhiva, po priznanju albanskih političara, nalazi se u Prištini i možda jednog dana bude otvorena i dostupna javnosti.

Osnivačima i komandantima OVK sudi Specijalni sud u Hagu, ali samo za jedan mali deo zločina koji su počinili. Međutim, postavlja se pitanje da li je Oslobodilačka vojska Kosova ikada ugašena. Mnogi su saglasni u oceni da ova teroristička grupa nikada nije nestala, već da je samo menjala oblik funkcionisanja.

ČEKAJU TRENUTAK DA SE AKTIVIRAJU OVK nikada nije ugašena, finansira se novcem iz kriminala!

Youtube/Printscreen

 

Teroristima iz OVK cilj je bila nezavisnost tzv. Kosova i stvaranje Velike Albanije, a gotovo svim akcijama upravljali su Adem Jašari, Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići... Posebno se isticao Hašim Tači, koji je bio glavnokomandujući političkog krila OVK.

Uostalom, iz ove terorističke grupe nastala je i Tačijeva politička stranka - Demokratska partija Kosova. Ideje terorista još uvek su prisutne i žive u južnoj srpskoj pokrajni, ali i na jugu centralne Srbije, odakle se sve češće mogu čuti zahtevi da se tzv. Preševska dolina pripoji nepriznatoj državi Kosovo.

ČEKAJU TRENUTAK DA SE AKTIVIRAJU OVK nikada nije ugašena, finansira se novcem iz kriminala!

Dževad Galijašević

 

Stručnjak za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević kaže za Alo! da se OVK vremenom reorganizovala i da je u tome dobijala veliku pomoć pojedinih zapadnih zemalja.

- OVK nikada nije ugašena, samo je reorganizovana. Ta teroristička grupa nikada nije ni razoružana. Ova struktura i dalje se finansira novcem iz kriminala, trgovine drogom... OVK još uvek postoji - kaže Galijašević.

O tome, kazao je ovaj stručnjak, svedoče brojna ubistva svedoka zločina OVK, ali i oružana pobuna koju su teroristi sproveli pre dvadeset godina u tadašnjoj Makedoniji.

- Organizovanje terorističkih grupa i prodor albanskog nacionalizma u tzv. Preševsku dolinu, kao i u Crnu Goru, delo je ove terorističke organizacije i njenog političkog krila Narodnog pokreta Kosova, koje je od 1999. nastavilo da deluje kao DPK Hašima Tačija, koji je postao ključni faktor političke radikalizacije i islamizacije Kosova - ocenjuje Galijašević, i dodaje da je DPK regrutovao i upravljao procesom slanja 300 džihadista na ratišta u Siriji, Iraku i Libiji.

ČEKAJU TRENUTAK DA SE AKTIVIRAJU OVK nikada nije ugašena, finansira se novcem iz kriminala!

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači

Stručnjaci za bezbednost saglasni su u oceni da je OVK zajedno sa svojim pridruženim organizacijama najveća pretnja po mir i stabilnost ne samo na KiM, nego i u celom regionu. Još uvek poseduju ogromne količine oružja, mnogo novca, povezani su s pojedinim zapadnim moćnicima, a imaju i političku podršku dobrog dela albanskih stranaka.

Koreni OVK sežu do
Drugog svetskog rata

Oksfordski profesor Džejms Petifer, koji je pisao o OVK, kazao je da ideje ove terorističke grupe sežu do kraja Drugog svetskog rata.

- Intelektualni koreni UČK sežu mnogo ranije nego što je ta organizacija zvanično nastala. Koreni UČK sežu do Drugog svetskog rata, odnosno odmah po njegovom završetku. U Drenici je 1945. godine nastao oružani otpor komunizmu, ta organizacija se zvala Nacionalni front. Odatle je krenula ideja za UČK, rekao je autor knjige „OVK - podzemni rat“.

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje za Alo! da se Priština nikada nije odmakla od ideja OVK, za koje je rekla da su opasne i agresivne. Ona smatra da politiku stvaranje Velike Albanije, čemu OVK teži decenijama, zastupaju gotovo svi albanski političari.

- Delovanje većine albanskih političara zasniva se na onoj politici koju je ranije oružjem sprovodila OVK. Ostali su zarobljeni u idejama te terorističke grupe. Ono čemu danas teže albanski političari, pre svega stvaranju Velike Albanije, za iste stvari zalagala se i OVK ranije. Albanci od toga ne odustaju, niti to kriju - rekla je ona, i dodala da sve to potvrđuje da su još uvek žive ideje terorističke OVK.

Deluju iz senke

Istoričar Salih Selimović kazao je za Alo! da je uveren da određene strukture OVK još uvek postoje i da su aktivne.

- Delovi OVK postoje i deluju iz senke, pritajeno, povučeno. U slučaju da im zatreba, sigurno bi bila brzo aktivirana - kazao je Selimović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading