OPASNOST ZA SRBE Zapad i Priština žele da se reše KFOR-a!
Foto: Ognjen Radošević

Koji su to postupci KBS koji bi mogli biti prekršeni, da bi pripadnici KFOR-a, Euleksa ili UNMIK-a bili „ugošćeni“ u nekom od kosovskih zatvora nije navedeno, ali je ova namera vrlo negativno odjeknula među stranim zvaničnicima na tzv. Kosovu.

Cilj prištinskog zakona - da međunarodne snage postanu suvišne

Profesor međunarodnog prava i vojni komentator Srđan Perišić smatra da je cela stvar pomalo nejasna, ali sumnja da je potekla iz „američke kuhinje“.

„Amerika je promoter pretvaranja Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova. Oni ih, uz ostale zemlje, opremaju, obučavaju, ali američka vojska je glavna u tome. Upravo iz tog razloga, što ih prebacuju iz KBS u Vojsku, oni ovim izmenama zakona žele da poruče da je misija Kfora suvišna na Kosovu“, smatra profesor Perišić.

Drugim rečima, dodaje sagovornik, šalju poruku da tzv. Kosovo kao država ima svoju vojsku i da je KFOR suvišan kao vojna misija. Ovim je ista poruka upućena i civilnim misijama UNMIK i Euleks, koje dole obitavaju.

„Sama Priština će odrediti koje će pojedinačne vojne snage ostati na Kosovu van misije KFOR-a. Pretpostavka je da su to Amerikanci, Hrvati i možda Nemci, uz još neke države“, uveren je Perišić.

Amerika bi da zaokruži stvaranje vojske Kosova

Dakle, cela stvar se vrti oko toga de se pre svega KFOR kao misija UN, uz ostale međunarodne civilne i bezbednosne snage, proglasi suvišnim na tzv. Kosovu.

„Zapadnim strukturama na čelu sa Amerikom bitno je da se instalira tzv. Vojska Kosova koja defakto postoji, ali ne i de jure i koja će biti jedina priznata vojna snaga na Kosovu, ali i među državama koje su priznale tzv. Kosovo. U prevodu, NATO je taj koji želi da se reši misije KFOR, jer bi NATO ostao prisutan na tzv. Kosovu kroz snage koje bi dole ostale van misije KFOR-a, uz saglasnost Prištine. Dakle, u drugom formatu koji bi verovatno nastao bilateralnim sporazumima između tzv. vlade Kosova i NATO-a, ili Amerike, Zagreba i tako dalje“, uveren je Perišić.

Hrvati najavili kamp mimo Kfora

On podseća da je Hrvatska nedavno najavila izgradnju vojnog kampa van misije KFOR-a, uz povećanje brojnog stanja njihovih vojnika. Amerikanci imaju Bondstil i sad samo treba videti koja će ta treća država, članica NATO-a, dobiti „pravo“ da obitava na Kosovu i Metohiji.

Nacrt zakona će od 9. septembra do 29. septembra biti u fazi konsultacija. Podsećanja radi, Srbija je u maju ove godine najavila da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa tzv. Kosova. Tom prilikom nije navedeno o kojoj sili je reč, ali je rečeno da su u pitanju obaveštajni podaci iz zvaničnih izvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading