PRIŠTINA SE IŽIVLJAVA NAD SRPSKIM NARODOM Država i Srpska lista reagovaće hitno zbog presude Todosijevicu
Shutterstock

 

Petković je presudu nazvao neprihvatljivom i dodao da predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu.

"Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru KiM u albanskim sredinama, jer je Priština pokušala, ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora i upravo ono što se desilo u ovoj presudi gde se presuđuje čoveku da ide u zatvor na dve godine, samo zato što je govorio istinu je apsolutno neprihvatljivo", naglasio je Petković gostujući na RTS.

On je istakao da je tom odlukom suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i da se na taj način nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

PRIŠTINA SE IŽIVLJAVA NAD SRPSKIM NARODOM Država i Srpska lista reagovaće hitno zbog presude Todosijevicu

TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

 

Napominje i da je Ivan Todosijević rekao samo "ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu".

"Stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić", dodao je Petković.

Dodao je i da presuda predstavlja najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.

"U toj tački se između ostalog kaže da u onim predmetima koji dolaze iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju ona postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Medutim u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca. I u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima", istakao je Petković.

On je rekao i da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

"Ono što je važno da svi dobro razumemo je da će pre svega Srpska lista zajedno sa Beogradom detaljno razmotriti celu situaciju. U tom smislu zakazali smo i hitne konsultacije sa Srpskom listom. Videli smo da će Srpska lista razmotriti učešće na lokalnim izborima", poručio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading