HARADINAJ NAPAO BREGOVIĆA Šiptari poludeli što srpski muzičar nastupa na Festivalu piva u Albaniji
Foto: Alo/ilustracija

Najava da će Goran Bregović nastupiti u muzičkom delu na Festivalu piva u Korči u Albaniji izazvala je opštu histeriju u kosovskim medijima, koji su ga nazivali inspiratorom pokolja albanskog stanovništva od Srba na Kosovu, a sada se hajci priključio i Daut Haradinaj, OVK borac i rođeni brat zločinca, bivšeg premijera lažne države Ramuša Haradinaja. Haradinaj je Bregovića označio kao zločinca koji je srpski narod svojim pesmama, a naročito pesmom „Kalašnjikov“, pozivao na rat protiv Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.

- On je zločinac, pristalica Miloševića. Bolje da su organizatori Festivala piva u Korči, umesto ratnog huškača i kriminalca, pozvali svetski poznate umetnike kao što su albanske pevačice Rita Ora i Dua Lipa - bio je Haradinajev komentar o Bregoviću.

Šiptarska „Gazeta ekspres“ navela je da je Bregović priznao da se sastao sa Radovanom Karadžićem, osuđenim za zločine protiv čovečnosti u BiH, i da je skandal što je Bregović 2006. godine postao počasni građanin Tirane i dobio ključ grada od tadašnjeg gradonačelnika Edija Rame.

Novinar i pisac Branko Rosić ocenio je da je kampanja protiv nastupa Bregovića potpuna budalaština, naročito što je upravo on uveo albanski jezik u jugoslovenski rokenrol.

- Pesmom „Kosovka“ na albumu „Bijelog dugmeta“ „Uspavanka za Radmilu M“ iz 1983. godine. Bio sam svedok pojave te pesme, bio je zanimljiv spot koji se pojavio uz nju, to je bio čitav kontroverzan materijal, u tom spotu su neki ljudi iza žice, to su kao Albanci. Svi su u Jugoslaviji kao bili jednaki, ali oni su negde bili u zapećku, nije se smelo reći građani drugog reda, ali u ofu - podsetio je on, i dodao:

- Mi smo imali nepodobnih muzičara i ranije, od 70-ih godina, ali sad kad gledam, bili su ili nisu bili u pravu oni koji su ih zabranjivali, ali bio je Vice Vukov „Maspok“, pa Oliver Mandić u Arkanovoj gardi… ali ovo sa Bajagom i Bregom je potpuna budalaština - ocenio je Rosić.

Brega se ne plaši!

Zamenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je Goran Bregović potvrdio nastup na Festivalu piva u tom albanskom gradu poslednjeg dana, 22. avgusta. Ona je dodala da su, sa druge strane, pevači s Kosova otkazali učešće na Festivalu zbog pretnji, kako su naveli, nacionalističkih grupa.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading