Evropska unija potvrdila – Slovenija predložila menjanje granica na Balkanu
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Međutim, nije objavljen javno jer bi mogao da ugrozi međunarodne odnose, piše Kliks.

APA je zatražila od Veća EU da otkrije "dokumente svih vrsta i na bilo kojem jeziku koji bi se odnosili na navodne slovenačke non pejpere ili slovenačke inicijative za promenu granice na Zapadnom Balkanu i povezane rasprave".

Iz PR službe Veća EU rečeno je kako je Generalni sekretarijat Veća "identifikovao samo jedan dokument" koji ispunjava spomenute kriterijume. Ovu je poruku Veće EU objavilo na svojoj veb-stranici u četvrtak uveče, piše slovenački 24ur.

Pristup dokumentu

Međutim, nakon ispitivanja slučaja, odlučili su da ne odobre pristup dokumentu jer je slučaj očito jedan od izuzetaka od direktive, prema kojoj institucije mogu odbiti pristup dokumentima čije bi otkrivanje "ugrozilo javni interes".

Navodni slovenački non pejper podigao je puno prašine sredinom aprila, kako na Balkanu, tako i u Sloveniji. Ovaj neslužbeni dokument, koji je objavio portal Necenzurirano, predlaže promenu granica na Zapadnom Balkanu.

"Dovršetak raspada Jugoslavije, između ostalog, uključuje ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije", navodi se.

Ideje odbačene kao opasne

U regionu su takve ideje odbačene kao opasne jer bi mogle dovesti do novih ratova.

Prema medijskim izveštajima, u pripremama za slovensko predsjedavanje Većem EU, slovenački premijer Janez Janša takođe je pomogao da se proširi ideja iz non pejpera, što je negirao. Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je video takav dokument i razgovarao o njemu sa Janšom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading