U RATU SA SVIMA Kurti je omražen, nema podršku Zapada!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Omražen, bez simpatija američke administracije, nema ni naročitu podršku Zapada, u lošim odnosima sa visokim albanskim funckionerima, u ratu sa opozicijom, Srbima i Srpskom crkvom.

To je trenutna pozicija premijera u Prištini Aljbina Kurtija, kosovskog “revolucionara” koji je u ratu sa svima, što nisu tokom svoje vlasti učinili ni političari iz UČK redova. Ipak, ostaje na vlasti.

U izuzetno lošim odnosima je sa predsednikom Albanije Edijem Ramom.

Njihov odnos se dodatno pogoršao kada je Kurti učestvovao sa “Samoopredeljenjem”, na izborima u Albaniji. Glasove Albanaca nije dobio jer je i njihov odnos prema sunarodnicima na Kosovu sprecifičan.

Iz pokušaja probijanja kroz Albaniju Kurti je dobio trajniji sukob sa Ramom, koji su do sada izbegavali svi visoki funckioneri iz Prištine. Ono što je sigurno, Kurti ne može da očekuje pomoć Rame ni unutar Kosova, niti pred međunarodnom zajednicom.

Obaveštajni krugovi vodećih država EU i te kako su angažovani na Kosovu. Iako se čini da su se službe povukle, to nije slučaj.

Aktivan rad je baziran na praćenju kretanja narkotika jer je Kosovo jedna od glavnih tačaka na toj putanji i to prema evropskim državama, ali operativnim radom štite i sopstvene države od crne rupe u Evropi, migracija...

Kurti nema dobre odnose sa tradicionalno najvećim prijateljima tzv. Kosova - američkom administracijom. Javna tajna u Prištini je da je upravo u vreme vladavine Donalda Trampa iz Vašingtona zatraženo od USA ambasade u Prištini da Kurti bude smenjen.

Tako je Kurtijeva prva epizoda u vlasti prošle godine, posle samo dva meseca, neslavno prošla i izglasano mu je nepoverenje. Pala je vlada po američkom diktatu, a palica upravljanja je data Avdulah Hotiju.

Još jedna javna prištinska tajna je i, da Kurti nema naročito i iskreno uporište na Zapadu. Jedini od kojih može da očekuje pomoć su Zeleni u Nemačkoj. Iako Zeleni u budućnosti mogu biti i te kako značajan partner kao stranka koja trenutno odlično stoji u predizbornim anketama u Nemačkoj, otvoreno je pitanje - da li je to i dovoljno Kurtiju za opstanak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading