Albanski pokušaj otimanja srpske kulture na Kosovu osuđen na propast, za EU su oni zver u kavezu
Tanjug/Ap

 

Marković kaže da same jezičke odrednice koje je Kurti upotrebio u svom pismu upućenom igumanu Savi Janjiću ukazuju na pokušaj preuzimanja srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa.

"Aljbin Kurti ni u jednom delu pisma ne upotrebljava izraz srpsko, već kosovsko kulturno nasleđe. Ovo je samo još jedan pokušaj, sada na suptilniji način, da se preotme srpsko duhovno i kulturno nasleđe. Ovakvi pokušaji neće uroditi plodom jer Kosovo ne uživa poverenje u međunarodnoj zajednici. Evropska unija i međunarodna zajednica su uvideli da Kosovo ne sprovodi ni preuzete zakonske obaveze, a da ne govorimo o zaštiti duhovnog i kulturnog nasleđa drugog naroda“, kaže Marković.

Po njegovim rečima, pokušaji kosovskih političara da preotmu duhovnu i kuturnu srpsku baštinu su osuđeni na neuspeh.

"Treba imati na umu da su srpski spomenici na Kosovu živi. Manastirska bratstva i sestrinstva na Kosovu su jedni od najaktivnijih duhovnih srpskih centara, ne možete da otmete žive spomenike. Niko nema poverenja u albanske vlasti koje nisu ispunije nijedan kulturni, pravni ni ekonomski kriterijum. Kosovo je jedinstveno u celoj Evropi po potpunoj nedoraslosti bilo kakvom obliku državnosti, to je jedina evropska teritorija koja se može uporediti sa Afrikom“, kaže Marković.

Albanski pokušaj otimanja srpske kulture na Kosovu osuđen na propast, za EU su oni zver u kavezu

EPA/KENZO TRIBOUILLARD

 

 

Marković kaže da bi poseta manastiru Dečani za Aljbina Kurtija, koji je imao neke od najekstremnijih izjava o Srbima, bila veliki propagandni poen.

"Postavlja se pitanje i velika je dilema šta bi trebalo da se učini kada je u pitanju zahtev Kurtija, koji je imao jedan od najekstremnijih diskursa prema Srbima, da poseti manastir Dečani. Sama poseta manastiru Dečani bila bi veliki propagandni poen za Kurtija. Ipak, dobro je da naše institucije imaju komunikaciju sa albanskom stranom i njenim zvaničnicima, ali se treba podsetititi da su se Srbi i u vreme Turskog carstva branili od raznih ekstremista. Postoji ogormna razlika u tome što je Tursko carstvo bila ozbiljna carevina ali se treba setiti i činjenice da su najveće probleme i tada pravili odbegli i raspušteni begovi – to je situacija sa kojom danas možemo da uporedimo dešavanja. Na taj način treba onda gledati i vou međusobnu komunikaciju koju Kurti želi da uspostavi“, ističe Marković.

Albanski pokušaj otimanja srpske kulture na Kosovu osuđen na propast, za EU su oni zver u kavezu

Tanjug/Ap

 

 

Marković kaže da je pogrom Srba sa Kosova ostavio neizbrisiv trag na imidž kosovskih Albanaca, koji se potvrđuje i činjenicom da još uvek za građane Kosova nije došlo do liberalizacije viza.

"Pogrom Srba na Kosovu od strane Albanaca je ostao upamćen. Kosovske Albance Evropa održava i voli kao zver u kavezu koja treba da laje na svoje susede. Neće se destiti da ih Evropa pusti da žive van tog kaveza, da ih pusti da žive normalno, da ih prihvati kao ravnopravne sugrađane, Evropljane - to se neće desiti. Dokaz je i beli šengen koji nisu dobili“, navodi Marković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading