Raazbijena španska banda
Foto: Printscreen/Foto: MUP Srbije

Kriminalistička policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon višemesečne zajedničke istrage s kolegama iz Španije, Interpolom i Evropolom, uhapsila dvoje srpskih državljana zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem ljudi.

Lisice su stavljene V. Š. (67) i M. Š. (33), dok je u Španiji uhapšeno 18 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe koju su, navodno, predvodili Španci P. M. R. P., C. L. R. C, R. A. l. O i Y. S. S.

Raazbijena španska banda

Foto: MUP Srbije

 

Srbi su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta - kubanske državljane - omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju organizovali ilegalan prelaz iz naše zemlje u Severnu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španiju kao krajnju destinaciju.

Decu terali da pljačkaju, žene da se prostituišu

Osumnjičeni članovi krimi-grupe iskorišćavali su najugroženije migrante, uključujući i maloletne i izlagali su ih prevarama, terali ih da pljačkaju i iznuđuju novac. U nekim slučajevima, kako se navodi na sajtu Evropola, žene su prebacivali u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije.

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih V. Š. i M. Š. pronašla i privremeno oduzela četiri mobilna telefona, putničko motorno vozilo, 600 evra i 300 dolara, kao i šest pozivnih pisama, dve potvrde za transfer novca i dve putne isprave. Osumnjičenima je određen pritvor.

Evropol je saopštio da je akcija sprovedena u još nekoliko zemalja i da je dovela do hapšenja 62 osobe, od koji je 25 kubanskih državljana.

Raazbijena španska banda

Foto: MUP Srbije

 

Kako se navodi, šverceri su za uplatu od oko 9.000 evra organizovali putovanje, transfere i dali lažnu dokumentaciju Kubancima. Sumnja se da su do sada prošvercovali oko 5.000 Kubanaca i zaradili oko 45 miliona evra.

Na sajtu Evropola objavljena je i ruta koju su osumnjičeni koristili za šverc.

Raazbijena španska banda

Foto: MUP Srbije

 

- U početku su kubanski državljani komercijalno leteli u Rusiju sa Kube. Tamo su im šverceri ponudili ili da nezakonito pređu finsko-rusku granicu kako bi ušli u EU, ili da odatle idu u Srbiju kako bi nastavili put u centralnu ili južnu Evropu kroz region Zapadnog Balkana. Od početka rata u Ukrajini ruta je promenjena. Državljani Kube su u prebacivani u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu. Po dolasku u Srbiju osumnjičeni su im omogućili ulazak u Severnu Makedoniju i Grčku. Koristeći različite rute, kriminalci su terali migrante da satima hodaju u mraku bez zaliha - naveo je Evropol.

U akciji je ukupno zaplenjeno 18 komada nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, kao i ogromne sume novca u različitim valutama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading