škaljarski klan
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ubistvom Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana u Istanbulu ova kriminalna grupa ostala je bez najvažnijeg čoveka. On je ovom mafijaškom grupom, kako se sumnja, upravljao zajedno sa njegovim bratom Igorom Vukotićem, možda najmisterioznijim škaljarcem.

Dok je Jovica Vukotić više puta dolazio u žižu interesovanja što zbog više pokušaja njegovog ubistva, što zbog veza sa manekenkama, starletama i kontaktima sa pevačicama, njegov četiri godine stariji brat Igor od očiju javnosti uspešno se krije već 11 godina, a gde je i šta radi, prava je misterija. Čak do skoro niko nije znao kako izgleda – jedna fotografija, koju su razmenjivali članovi škaljarskog klana, a na kojoj Vukotić pozira sa ubijenim Igorom Dedovićem otkrila je njegov vizuelni identitet.

Igor Vukotić se nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više likvidacija i godinama unazad uspeva da pobegne policiji.

On se često dovodi u vezu sa raznim krivičnim delima, ponajviše švercom droge iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, mada, konkretnih dokaza uz pomoć kojih bi se eventualno smestio iza rešetaka, kao i što je bio slučaj kod njegovog brata Jovice, nema.

U crnogorskim medijima se tek ponekad pojavi informacija da je lociran u nekoj od evropskih država, međutim, tačnih informacija o njegovom kretanju i dalje nema.

Ono što je poznato, jeste da se protiv njega vodi istraga zbog navodnog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog „kavačkog klana“, Miloša Radonjića i Vojina Stupara, ali i planiranja ubistva Šćepana Roganovića.

Takođe, on je na poternici i u slučaju istrage za pokušaj likvidacije policijskih funkcionera.

Pre dve godine Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je istragu protiv Igora Vukotića i Podgoričanina Đura Vujovića, a koja se vodila zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju i 2017. godine u Podgorici pokušali da ubiju Andrijevčanina Sašu Dukića (41).

U toj istrazi Vukotić nije saslušan, jer je nedostupan istražnim organima, a Đukić je tužiocima rekao da Kotoranin nije imao razlog da ga ubije i da je tog dana krenuo kod njega na ručak.

“Posebno je naveo da je sa okrivljenim Vukotić Igorom u izuzetno dobrim prijateljskim odnosima, da su pobratimi, te da se upravo kritičnog dana kada su po njegovim navodima nepoznata lica pucala na njega uputio u Kotor na porodični ručak kod sestre, koji je organizovao Vukotić Igor u njihovoj kući u Kotoru, te da Vujović Đura ne poznaje i da smatra da isti nema nikakvog razloga za izvršenjem ovih krivičnih djela na njegovu štetu”, piše u naredbi.

Igoru Vukotić od kada mu se izgubio svaki trag prije 11 godina, oglasio se samo dva puta – čituljom nakon smrti oca Veselina i mlađeg brata Jovana.

Oprostio se od oca čituljom

U aprilu 2019. godine u sačekuši likvidiran je Veselin Vukotić (79) kada mu je ispred njegove kuće prišao mladić i u njega ispalio kišu metaka.

Ovaj Kotoranin osim preko svojih sinova nije bio povezivan sa kriminalom, već su u njegovom vlasništvu bili brojni ugostiteljski objekti u Crnoj Gori.

Međutim, uprkos njegovom izolacijom od kriminala, smatralo se od samog početka da je Veselin ubijen u nastavku rata klanova.

Braća Vukotić, često su se od ubijenih članova porodice i bliskih prijatelja opraštali u čituljama preko dnevnih novina.

„Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor“, napisao je Igor u čitulji.

Njegov brat, Jovica, iz zatvora je poslao poruku „uvijek si nas učio da je život prolazan, a obraz traje vječno. Nećemo te iznevjeriti“.

„Ponestalo mi je riječi! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan“, uputio je poruku Jovan Vukotić iz zatvora u Beogradu.

Jovica Vukotić

Jovica Vukotić ubijen je u Istanbulu 8. septembra 2022. godine u automobilu u kojem je bio sa porodicom. Tada su mu na motoru prišla dvojica atentatora i ispalila u njega pet metaka od kojih su ga četiri pogodila. Od zadobijenih povreda Vukotić je preminuo na licu mesta.

Iako se od starta sumnjalo da iza ovog zločina stoji kavački klan, zvanična potvrda stigla je tek 12 dana kasnije, odnosno 21. septembra kada su u Turskoj uhapšeni najbliži saradnici Radoja Zvicera na čelu sa Radojem Živkovićem Žutim, njegovim rođakom.

Na sahrani Jovice Vukotića je bilo na desetine ljudi. Sve do tada njegova porodica i najbliži nisu se oglašavali niti je bilo ikakve umrlice u medijima.

Jovicin brat Igor Vukotić, za kojim se traga poslednju deceniju oglasio se na dan sahrane svog brata čituljom u kojem je napisao ep.

„Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo; vazda raniš od Vidova dana junačkijem i konjskijem mesom gavranove i mrke vukove! Strašno l’ bješe jednom pogledati: dim te crni bješe priklopio, sto hiljadah pritislo Turakah, oko tebe puške grmijahu, frištijahu hiljade momakah a grakahu na jata vranovi. Iza tmine i sunce ogrije: pred večer se nad tobom izvedri, Turke mrtve po tebe brojasmo, pogodit se nigda ne mogasmo oko broja, koliko ih bješe“, navodi se u čitulji.

Da li je ovom čituljom želio nešto da poruči suparnicima i da najavi krvnu osvetu zbog ubistva brata, ali i oca Veselina koji je ubijen 2019. godine za sada nije poznato.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading