SRPSKI NARKO-BOS ŠVERCOVAO DROGU IZ SUDA U ITALIJI Novi detalji o kriminalcu s Balkana za kojim se traga u Kolumbiji!
Foto: Printscreen/Kolumbijski mediji

Srpski narko-bos Antun Mrdeža (48), koji je 17. maja na spektakularan način pobegao s aerodroma u Kolumbiji dok su ga policajci spremali za izručenje Italiji, bio je zaposlen u kancelariji suda u Milanu, odakle je navodno ugovarao šverc velike količine droge iz Južne Amerike.

Kako prenose lokalni mediji, Mrdeža je 2010. bio uhapšen zbog osam kilograma kokaina i lažnih bugarskih isprava, a godinu dana kasnije osuđen je na devet godina zatvora za to delo. Ipak, on je već 2015. dobio uslovni otpust, nakon čega je dobio posao u kancelarijama Palate pravde u Milanu.

- Mesecima je šetao hodnicima zgrade, gurajući kolica s poverljivim dokumentima iz istrage. Takođe, brinuo se i o izradi fotokopija tih dokumenata. Dok je radio, nastavio je da trguje kokainom s jednim italijanskim gangsterom - navodi izvor italijanskih medija.

Sudija je slučaj srpskog narko-bosa definisao na sledeći način: „Mrdeža je počinio niz zločina počev od 1998. godine, i to koristeći zatvorske benificije. Sve vreme je koristio radne aktivnosti koje se obavljaju unutar Palate pravde u Milanu. To ga nije odvratilo od održavanja odnosa sa dilerima droge na međunarodnom nivou.“

Radio za italijanskog kralja koke

Antun Mrdeža je, prema pisanju lokalnih medija, radio i za italijanskog šefa mafije Bartola Buzanitija, poznatijeg po nadimku Soni. Italijana u svetu kriminala zovu i kraljem koke.

Da je Mrdeža koristio radno mesto u sudu i poznanstvo s određenim funkcionerima u pravosuđu, pokazuje i činjenica da je on u više navrata puštan na slobodu ili je dobijao blage kazne za šverc droge. Nakon što je pušten ranije posle presude od devet godina, oslobođen je i presude od četiri godine zatvora za krijumčarenje droge.

- Apelacioni sud u Milanu odlučio je da on samo potpiše dokument koji će mu obezbediti slobodu - naveo je sagovornik tamošnjih medija.

Kada je 2016. godine uhapšen jedan od njegovih kurira, policija je za njim raspisala poternicu. Uhapšen je u avgustu te godine, ali je tužilac Apelacionog suda obustavio postupak i naložio da se Mrdeža pusti na slobodu. Imao je zadatak samo da potpiše, kao i obavezu da ne napušta Milano.

Na Skaju upisan kao Džon Goti

Istraga je utvrdila da je Mrdeža na kriptovanoj aplikaciji Skaj koristio ime Džona Gotija, dona „Koza nostre“ u Njujorku, i prijatelja pokojnog kuma irske mafije u SAD Boška Radonjića (68). Njih dvojica su uspela da ujedine Irce i Italijane, čiju je familiju Gambinu predvodio Goti.

SRPSKI NARKO-BOS ŠVERCOVAO DROGU IZ SUDA U ITALIJI Novi detalji o kriminalcu s Balkana za kojim se traga u Kolumbiji!

Foto: FBI

 

Kasnije, 27. februara 2017. godine Mrdeža po drugi put beži, zbog čega je opet raspisana poternica. Međutim, on je u tom trenutku već bio u hotelu u Sloveniji koji su platili trgovci oružjem. Odatle je, pišu mediji, odleteo za Santo Domingo, u Dominikanskoj Republici, odakle je pre nekoliko dana otišao u Kolumbiju, gde je ponovo uhvaćen.

SRPSKI NARKO-BOS ŠVERCOVAO DROGU IZ SUDA U ITALIJI Novi detalji o kriminalcu s Balkana za kojim se traga u Kolumbiji!

Kolumbijski mediji

 

U trenutku kada je trebalo da bude izručen Italiji sa aerodroma, on je tražio da ode po vodu, a potom pobegao s crnim „audijem“ u kojem su ga čekali saradnici. Oni su pucali na policiju i uspeli da pobegnu. Automobil je dan kasnije nađen na seoskom putu nedaleko od aerodroma s kojeg je srpski narko-bos pobegao. To je njegovo treće bekstvo.

Audi za bekstvo obezbedila žena

Automobil „audi“, kojim je Mrdeža pobegao s aerodroma u Kolumbiji, navodno je obezbedila ženska osoba za koju se sumnja da je umešana u oružani sukob.

- Vozilo sa registarskim oznakama Medeljina ušlo je u državu 2021. godine – pišu mediji.

SRPSKI NARKO-BOS ŠVERCOVAO DROGU IZ SUDA U ITALIJI Novi detalji o kriminalcu s Balkana za kojim se traga u Kolumbiji!

Printscreen

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading