ŠVERCUJU KOKAIN, ALI I LJUDE Narko grupe sa Balkana važni akteri u podzemlju Evrope
EPA

Iako se čini da je trgovina droge u Zapadnom Balkanu u poslednje vreme znatno povećana, kriminalci iz ovog kraja, više od decenije koriste Belgiju i Holandiju za uvoz i distribuciju droge, a posebno za kokain.

Izbor ove dve zemlje je posledica uloge koju imaju luke Antverpen i Roterdam.

Primera radi, u Holandiji i Belgiji 2018. godine uhapšena su dva državljana Srbije, zajedno sa 1,7 miliona zbog sumnje da su stečeni trgovinom droge. U decembru 2020. godine dve vodeće ličnosti iz jedne albanske mreže uhapšene su u Belgiji zbog svoje uloge u donošenju kokaina iz Evrope u Južnu Ameriku.

Identičnom porukom poručile ovo! - Alo.rs

Prema navodima ovog istraživanja, narko grupe sa Zapadnog Balkana u poslednje vreme postale su važni akteri i na tržištu kokaina, heroina i kanabisa u drugim zemljama u Evropi, kao što su Nemačka, Italija i Velika Britanija.

Prema izveštaju Agencije za narkotike EU, crnogorski klanovi Škaljarci i Kavčani prenosili su velike količine kokaina kroz Španiju od najmanje 2014. godine. Tada je pošiljka droge nestala u Valenciji i to je rezultiralo ratom između ove dve grupe.

Postoje neki dokazi da su kriminalne grupe Zapadnog Balkana nastavile sa švercom kokaina u luke EU na početku pandemije korone. Početkom maja 2020. godine zaplenjeno je 500 kilograma kokaina na brodu crnogorske registracije koji je plovio iz Brazila preko Velike Britanije u luku Hamburg.

Marihuanu u Srbiji prodaju za 7,4 evra

Kanabis je droga koja se najčešče konzumira u regionu Zapadnog Balkana. Među mladim osobama starosti od 15 do 34 godine procene godišnjeg konzumiranja kanabisa kreću se između 1,9 odsto za Bosnu, a do 12,5 odsto u Severnoj Makedoniji, piše u izveštaju Agencije za narkotike EU. Među istraživanjima koja su sprovedena u 5 zemalja u regionu, upotreba hašiša u Albaniji je 54 odsto, na Kosovu 34 odsto u Crnoj Gori 9 odsto, a najniži u Srbiji čak 7 odsto. Marihuana se uzgaja i u zatvorenom i na otvorenom širom Zapadnog Balkana. Na osnovu dostupnih podataka, maloprodajna cena kanabis u regionu između 2018. i 2020. godine bila je oko 6 evra po gramu, Albanija je imala najnižu cenu od 4 evra, a Srbija najvišu 7,4 evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading