KRIPTOVANA KOMUNIKACIJA IZMEĐU VELJKA BELIVUKA I POLICIJSKOG VRHA CRNE GORE: Proveravaju se kontakti sa moćnicima iz Crne Gore
Alo!/Marko Metlaš

Istražitelji iz Srbije, koji rade na rasvetljavanju zločina koje je počinila kriminalna grupa Veljak Belivuka i Marka Miljkovića, proveravaju da li je u kriptovanim telefonima, koji su nađeni kod njih, bilo komunikacije i sa ljudima iz policijskog vrha Crne Gore, prenosi Borba.

- Kriminalna grupa Belivuka, koji je bio ispostava kavačkog klana u Beogradu, koristio je Skaj aplikaciju, preko koje su lakše, brže i diskrenije mogli da komuniciraju. Sada se proverava da li se iza nekih šifrovanih imena skrivaju moćnici iz Crne Gore - navodi crnogorska Borba:

- Sumnja se da su mnogi iz redova javne i tajne policije Crne Gore komunicirali s Belivukom i ekipom.

Podsetimo, Skaj nije zakonom zabranjen, ali ga je nemoguće naći na regularnim servisima za skidanje aplikacija. Nju ne podržava svaki telefon. Androidi i ajfoni nemaju Skaj u svojoj prodavnici. Kriminalci su mobilne sa Skajom najpre nabavljali u inostranstvu, uglavnom u Crnoj Gori, ali odskoro je moguće takav telefon kupiti i u Srbiji. Korišćenje aplikacije mesečno košta između 300 i 500 evra, a mafijaši najčešće uzimaju tromesečni paket, koji zajedno sa iznajmljenim aparatom iznosio oko 1.000 evra - rekao je ranije izvor.

Sagovornik je tada detaljno objasnio da je moguće kupiti telefon koji podržava Skaj, ali je to skupo, pa se korisnici uglavnom odlučuju za iznajmljivanje.

- Svaki korisnik dobija šifru za ulazak u aplikaciju. Da bi ostvario komunikaciju sa drugim korisnikom, mora da poseduje i njegov lični kod. Kada željenoj osobi pošaljete „zahtev za prijateljstvo“, ona mora da vam to odbori i tek onda možete da razmenjujete poruke - objasnio je tada izvor i dodao da mafijaši preko ove aplikacije uglavnom razmenjuju glasovne poruke, fotografije i snimke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading