DILERI SVE MLAĐI Raste broj dečjih prodavaca droge, koriste stare telefone i prednosti krivičnog zakona
Foto: Alo!

 

Istraživanja pokazuju da je broj srednjoškolaca u Srbiji koji probaju drogu sve veći, ali ono što možda još više zabrinjava jeste činjenica da sve više maloletnika postaju dileri.

Ne postoje precizni podaci o godinama maloletnika koji se upuštaju u dilerske vode, ali je poznato da je granica njihovog uzrasta sve niža. Pre nedelju dana u Beogradu je uhapšen petnaestogodišnjak koji je rasturao narkotike. Policajci su tokom noći u šumi na Košutnjaku zatekli ovog dečaka koji je u ruci držao paketić s marihuanom. Inspektori su potom pretražili teren u šumi i u žbunju pronašli još 67 paketića s narkoticima. U tajnim štekovima ovaj tinejdžer je krio i novac, ali i mobilni telefon. Zanimljivo je da taj telefon nije iz novije generacije pametnih uređaja, već je reč o staroj „nokiji”.

Protiv tinejdžera je podneta krivična prijava Odeljenju za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Istog dana uhapšen je i tinejdžer iz Babušnice nakon što su u stanu u kojem ovaj srednjoškolac živi policajci pronašli više od 1,5 kilograma marihuane, digitalnu vagicu za precizno merenje, više od hiljadu semenki konoplje...

DILERI SVE MLAĐI Raste broj dečjih prodavaca droge, koriste stare telefone i prednosti krivičnog zakona

Rina

 

Pre ovih slučajeva u Boru je priveden sadamnaestogodišnjak kod koga je otkriveno više od pet kilograma amfetamina.

Sve se odigralo tokom noći u šumi u blizini puta Bor–Zaječar. Prateći operativna saznanja, policija je strpljivo čekala u zasedi, a onda se pojavio tinejdžer koji je uhvaćen na delu kada je iz zemlje otkopao plastičnu kantu punu narkotika...

Osim šuma i parkova, štekovi maloletnih dilera nalaze se i u blizini škola i vrtića. Prošle godine je uhapšen šesnaestogodišnjak nakon što ga je policija zatekla dok je iskopavao 34 kesice s heroinom u okolini Šeste beogradske gimnazije. Policija je daljim operativnim radom, između cigala ograde vrtića „Duga” na Zvezdari, pronašla još jednu kesicu s ovim narkotikom koju je maloletnik sakrio.

DILERI SVE MLAĐI Raste broj dečjih prodavaca droge, koriste stare telefone i prednosti krivičnog zakona

EPA/ RICCARDO ANTIMIANI

 

Tada je policija uhapsila i dva njegova starija druga, ali je najmlađi član ove grupe preuzeo odgovornost za sve.

Politika” je 11. jula objavila objavila rezultate jednog relevantnog istraživanja koji su pokazali da svaki sedmi beogradski srednjoškolac rastura narkotike. Tu monografiju je pre nekoliko meseci izdao Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i u njoj su navedeni podaci da čak 17,7 odsto beogradskih srednjoškolaca koristi drogu dok 14,1 procenat distribuira narkotike. Tekst u našem listu je s pravom izazvao veliko interesovanje u javnosti, a nedavni slučajevi hapšenja dece dilera samo su, nažalost, potvrdili činjenicu da adolescenti sve više zloupotrebljavaju narkotike.

Psiholozi smatraju da deca najčešće pristaju na to da diluju drogu jer su ucenjena, zavisna od psihoaktivnih supstanci, zaplašena ili s negativnim sistemom vrednosti. Slaba roditeljska kontrola, uticaj problematičnog okruženja u kome se tinejdžer kreće (poput huliganskih grupa), roditelji narkomani... sve su to rizici da adolescent postane diler.

DILERI SVE MLAĐI Raste broj dečjih prodavaca droge, koriste stare telefone i prednosti krivičnog zakona

Alo

 

Neki srednjoškolci pod uticajem društva ili potrebe da lako zarade eksperimentišu i „žive opasno”, te počinju da diluju. Takođe, u vršnjačkim grupama, gde se tinejdžeri dokazuju, često su infiltrirani i stariji dileri.

Naš sagovornik iz policije koji radi na suzbijanju narkotika u Beogradu kaže da mladi počinju da se druže s dilerima i gotovo neosetno, korak po korak, upadnu u njihove kandže.

„Često se dešava da stariji dileri decu navlače tako što im u početku besplatno daju drogu, a zatim od njih traže da diluju. Beograd je prepun tih takozvanih štekova gde ovi klinci kriju paketiće s drogom. U svetu dilovanja narkotika adolescente smatraju najuspešnijim dilerima koji su navodno neustrašivi i češće preuzimaju rizike”, objašnjava naš sagovornik.

Još jedan od razloga zašto dileri vrbuju maloletnike da prodaju drogu je jednostavan – krivični zakon je prema njima blaži nego kada je reč o punoletnoj osobi.

DILERI SVE MLAĐI Raste broj dečjih prodavaca droge, koriste stare telefone i prednosti krivičnog zakona

Foto: MUP Srbije

 

Prema zakonu, maloletnicima mogu da se izreknu tri vrste sankcija: vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti. Kako se navodi u zakonu, starijem maloletniku (od 16 do 18 godina) koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora teža od pet godina može se izreći kazna maloletničkog zatvora ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru. U tom slučaju maloletnički zatvor ne može da bude kraći od šest meseci ni duži od pet godina.

Prema našim saznanjima, slučaj možda najmlađeg dilera u Srbiji zabeležen je pre izvesnog vremena u Novom Sadu. Policija je tada pronašla 39 kesica marihuane kod trinaestogodišnjeg dečaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ni Kola

17.08.2021 01:19

Na belim vodama se po parkicima diluje sve u 10 ali niko ne haje Stanovi puni dima od trave koju puse a policija ni da prodje.....