GODINU DANA NAKON NEZAPAMĆENOG BRATOUBISTVA U GORNJOJ TREPČI Ubica preminuo pa sahranjen bez znanja komšija i rođaka
Foto: Alo/Rina

Tragedija se odigrala 24. aprila 2023. u njihovoj porodičnoj kući u ovom selu nakon što se mlađi brat u julu 2022. vratio sa lečenja u Specijalnoj bolnici u Kovinu. Prema mišljenju tamošnjih lekara on je zbog zdravstvenog stanja trebalo da bude smešten u drugu ustanovu sličnog tipa. Nadzor nad njim je imao čačanski Centar za socijalni rad (CSR), kao staratelj. Međutim, kako su tada saopštili iz ove ustanove, negde zbog prebukiranosti a negde zbog dijagnoze, za njegov ponovni smeštaj u ustanovu zatvorenog tipa, odbijeni su na šest mesta. Na kraju su uspeli da mu obezbede smeštaj u Zavodu "Male pčelice" u Kragujevcu, gde je stavljen na listu čekanja. Za to vreme je boravio u kući sa bratom.

Komšije i malobrojna rodbina su još uvek u šoku od tragedije koja je zadesila ovu porodicu.

Gornja Trepča

Foto: S.P.

 

 

- Živim pored njihove kuće i dalje sam pod stresom. Taj dan nikada neću zaboraviti. Tada sam zvala Hitnu pomoć, ali Milovanu nije bilo spasa. Preminuo je na licu mesta – priča komšinica nesrećne braće koja dodaje da nakon masakra Momčila više nisu videli.

Meštani Gornje Trepče se nerado sećaju ovog događaja, naročito jer su znali kakve porodične prilike vladaju u toj kući koja je danas pusta i u njoj niko ne živi. Kažu da su tek pre nekoliko dana saznali da bratoubica nije među živima.

Gornja Trepča

Foto: S.P.

 

 

- Niko od nas nije ni znao da je umro u domu gde je bio smešten. Od meštana i rodbine niko nije bio na sahrani. Pet dana nakon sahrane smo čuli, odnosno videli svežu humku na seoskom groblju. Sahranjen je pored brata koga je ubio, a odmah pored su grobovi njihovih roditelja, oca i majke – priča druga žena, meštanka Trepče koja porodicu Stepić zna iz ranijeg perioda gde su svi zajedno živeli na Kosovu i Metohiji, pre nego što su se doselili u selo pod Vujnom.

- Čitava porodica je došla pre više godina sa Kosova i Metohije i živeli su veoma složno. Držali su se i pomagali jedni drugima, kao u gnezdu. Radni i vredni ljudi, čestiti...ali ovo što se kasnije događalo, ne daj Bože nikome - kaže naša sagovornica.
GODINU DANA NAKON NEZAPAMĆENOG BRATOUBISTVA U GORNJOJ TREPČI Ubica preminuo pa sahranjen bez znanja komšija i rođaka

Foto RINA

 

 

- Nakon lečenja u Kovinu braća su skoro godinu dana živela zajedno i svi smo znali da je Momčilo bolestan. Međutim, tada niko nije znao da on ne bi smeo da bude bez nadzora i na slobodi. Pre tragedije svakodnevno smo ga viđali u seoskoj prodavnici, na putu, u dvorištu, dolazio je kod komšija da traži pare na zajam – priča žena.

Momčilo je od 2019. godine bio korisnik CSR u Čačku, nakon što ga je sud lišio poslovne sposobnosti. U Centru su nakon toga procenili da brat nije podoban da bude staratelj.

- Momčilo je od 2019. bio na lečenju u Specijalnoj bolnici “Kovin”. Otpušten je na osnovu mišljenja tamošnjih lekara u julu 2022. godine. Mi smo dobili obaveštenje o tim namerama i od tada tragamo za smeštajem u sličnim ustanovama, dakle tada smo započeli postupak njegovog novog smeštaja. Obratili smo se na adrese šest ustanova gde bi on mogao biti smešten, ali smo bili odbijeni, negde zbog njegove dijagnoze, negde zbog prebukiranosti i slično. Na kraju smo uspeli za njega da obezbedimo smeštaj u Domu "Male pčelice" u Kragujevcu, gde je stavljen na listu čekanja. Tražili smo da ga u Kovinu zadrže na vanstandardnom lečenju, ili o trošku CSR ili Ministarstva, ali su oni to odbili s obrazloženjem da su prebukirani – izjavila je pre godinu dana Branimirka Radosavčević, direktorka CSR u Čačku, dodajući da ovaj slučaj nije bio usamljen slučaj u Čačku, tačnije da lice predviđeno za smeštaj u zdravstvenu ustanovu zatvorenog tipa, bude na "listi čekanja".

S.P.

 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading