UHAPŠEN NA IZLASKU IZ ZATVORA Igor Božović na slobodi proveo manje od minuta
E-stock

Službenici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) sačekali su Božovića na izlasku iz pritvora, a uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je protiv njega podiglo nekoliko optužnica i vodi nekoliko krivičnih istraga zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Božoviću je jutros istekao trogodišnji pritvor jer je sa sinom Vladimirom uhapšen 12. aprila 2021. godine u Portugalu, po poternici NCB Interpol Podgorica.

Pred Višim sudom u Podgorici vodi se postupak protiv Božovića i Slobodana Kašćelana zbog optužbi da su krajem maja 2010. godine organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Veće Višeg suda u Podgorici je optuženom Kotoraninu donelo rešenje o isteku pritvora jer je članom 179 Zakona o krivičnom postupku ograničeno da pritvor može najduže da traje tri godine bez prvostepene presude.

Božović je u aprilu 2021. uhapšen na Pirinejima, a nakon što je za njim još 2017. godine raspisana međunarodna poternica, zbog više teških krivičnih dela.

Vila u gradu Redondo u kojoj se nalazio Kotoranin locirana je uz podršku Evropola i ENFAST mreže.

Božović je tada uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije te da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna.

"U kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela", saopštila je tada Uprava policije.

Krajem 2022. godine Viši sud je potvrdio optužnicu protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga po nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića dva meseca kasnije ubili.

Optužnica za ubistvo Radulovića je nakon potvrđivanja spojena sa ranije potvrđenom optužnicom za ubistvo Nikole Stanišića, s obzirom na to da su oba zločina prema dokazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) počinili pripadnici kavačke grupe po nalogu Slobodana Kašćelana.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti te kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa (Miljković, Janković i Živković) je u dogovoru sa Kašćelanom, Božovićem i ostalim pripadnicima svoje kriminalne grupe 14. oktobra 2020. godine otela Radulovića koji je nakon dva meseca mučenja ubijen.

Radulović je pao u klopku zahvaljujući Ratku Živkoviću koji je od njega tražio da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću u Stanjevića Rupi, u Spužu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u Spuž gde su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković. Pošto su ga savladali, držali su ga do večeri u Spužu a potom po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kotorsko naselje Radanovići u kuću koju je obezbedio Duško Roganović.

Posle 70 dana mučenja, pošto su od Radulovića uz obećanje da će ga ostaviti u životu izvukli sve informacije koje ih zanimaju, iskoristili njegov kriptovani telefon da namame pripadnike suprotstavljene grupe Kašćelan i Božović su dali nalog da se Kapetan ubije.

Radonjić i Đurović su 21. decembra u kući koju je obezbedio Roganović Raduloviću "vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“. Radulović je preminuo od ugušenja a njegove posmrtne ostatke je do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju "pasatom" prevezao optuženi Vučković.

Vučković i Radonjić su na lomači od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura položili telo Radulovića i zapalili ga kako bi uništili sve tragove, predstavljeno je optužnicom.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading