Marko Stanković Jaguar
Foto: Alo

Ko je Marko Stanković Jaguar?

Marko Stanković je 2009. osuđen na 12 godina zatvora, a kaznu je izdržao u KPZ Zabela, gde je objavio knjigu "Pisma Žarku Lauševiću", s kojom je 2018. osvojio treće mesto na Festivalu literarnog stvaralaštva za osuđenike.

On je 1998. godine u svom restoranu ubio naoružanog muškarca, a potom je pobegao iz zemlje u Holandiju. Izručen je Srbiji 2009, kada je počeo sa izdržavanjem kazne u Zabeli.

- Oduvek sam voleo da čitam, a u Zabeli sam na poluotvorenom odeljenju i radim kao bibliotekar. Poslednje tri godine učestvovao sam na literarnim festivalima i imam napisane već tri knjige. U martu sam se registrovao kao pisac u Narodnoj biblioteci i želja mi je da napišem što više knjiga, pošto imam dosta slobodnog vremena - pričao je Stanković 2019.

Marko Stanković Jaguar

 

 

 

 

On je objasnio da je njegov roman autobiografski, piše Kurir.

- U knjizi se radi o osuđeniku - meni, koji piše pismo Žarku Lauševiću, kako bi mu glumac poslao svoju knjigu. Interesovanje osuđenika za knjigu Žarka Lauševića je veliko, pa sam morao da ga zamolim da mi pošalje još jedan primerak. Policajac, koga Žarko pominje u svojoj knjizi, nalazi se i u mojoj, kao moj nadređeni. Opisao sam tu vreme koje provodim u zatvoru. Znam koliko ljudi malo čitaju, a voleo bih da ovu knjigu svako pročita - dodao je Stanković.

Veliki udarac organizovanom kriminalu

Podsetimo, ranije danas u zajedničkoj međunarodnoj akciji kodnog naziva "Vertikala", pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije (UKP), Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, Bezbednosno-informativne agencije, Evropola, Evrodžasta, kao i policija Kraljevine Španije, Republike Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva krivična dela teško ubistvo i jedno teško ubistvo u pokušaju.

Nakon višegodišnje istrage i intenzivnog operativnog zajedničkog rada sa Evropolom i Evrodžastom, na teritoriji Srbije, Španije, Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su munjevitom akcijom M. B. (1982), D. J. (1992), D. T. (1964), V. V. (1991), S. V. (1986), V. M. (1979), N. D. (1989), R. S. (1963) i A. R. (1980).

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading