Uroš Blažić
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Taksista (58) iz Smedereva je bio svedok na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu. On je opisao stravičnih šest i po sati koje je doživeo 4. maja kada je Uroš Blažić (22), koji je pobegao nakon zločina u Malom Orašju i Duboni, ušao u njegov taksi. Beogradski portal objavio je šta je ovaj čovek ispričao tužilaštvu.

Taksista, koji je u ovom sudskom postupku svedok-oštećeni, rekao je da je 4. maja bio na poslu tokom popodnevne smene kada je dobio poziv iz centralne dispečerske stanice.

„Ja živim u Smederevu i radim kao taksista. Što se tiče 4. maja 2023. godine, negde oko 23.00 časova, pozvao me je neko iz dispečerske službe i rekao da imam mušteriju na adresi u Ribarskom naselju. Otišao sam na navedenu adresu, gde me je čekala jedna devojka, koju nisam znao od ranije. Sela je na zadnje desno sedište i tada mi je rekla da je vozim do mesta Bogdanovica, koje se nalazi kod varošice Ub. Rekla mi je da nema mobilni telefon i zamolila me da sa mog telefona pozove verenika kako bi mu se javila da je krenula“, započeo je Dragoslav da opisuje dešavanja kobnog dana prošle godine.

Izjavio je da se delom puta ka selu Vodanj nedaleko od Smedereva uključio na autoput, a zatim se isključio na naplatnoj stanici “Mali Požarevac”.

"Primetio sam više policijskih vozila u suprotnoj traci. Čekao sam red na naplatnoj rampi, ispred mene je bilo možda tri ili četiri vozila i posle 23.30 časova u moje vozilo ušao je jedan momak, starosti oko 20 godina, koji je u ruci držao torbu. Otvorio je zadnja leva vrata od vozila i upao u auto sa rečenicom: „Vozi, imam bombu“. Rekao sam mu da već imam mušteriju, međutim, bio je uporan i pretio je bombama koje je pokazao mušteriji na zadnjem sedištu, te sam nastavio da vozim. Okrenuo sam se kada je on devojci rekao: „Vidi, vidi, imam bombu““, naveo je taksista u svom iskazu.

Dragoslav je naveo da je smanjio brzinu vožnje jer je na naplatnoj stanici bio policijski tim.

"Rekao je: „Vozi, nemoj da staješ, držim osigurač“. U tom trenutku je on bio veoma uznemiren i ja sam se plašio za svoju sigurnost i sigurnost devojke. Osumnjičeni je pričao da je ubio više od 20 ljudi. Tom prilikom je pričao da će ili da ga ubije policija ili će sam sebe da ubije, tako što će da aktivira bombu“, prepričao je taksista.

On je naveo da je u tom trenutku, devojka iz automobila tada rekla Blažiću da se smiri i da je trudna.

„Nakon ovoga, on se malo smirio, a ja sam nastavio da vozim. Nakon toga, taj momak je rekao da skrenem ka Mladenovcu, pitao sam ga: „Gde me vodiš kada devojku treba da odvezem u Ub“. Ubedio sam ga da treba da odvezem devojku do njenog odredišta da ne bi neko posumnjao da se nešto dešava. U toku vožnje pozvala me je dispečerka, on mi je dozvolio da se javim, a koleginica me je pitala da li znam nešto o ovom ubistvu, na šta sam odgovorio: „Ne mnogo““, naveo je on.

U svom iskazu, Dragoslav je naveo da je tokom vožnje dobio poziv od supruga devojke koju je prevozio. Dodao je da mu je Blažić uputio pretnju da bude oprezan šta govori tokom tog razgovora.

„Nisam mnogo obraćao pažnju šta je razgovorao sa devojkom, ali sam čuo da je rekao: „Neće vam biti ništa, samo morate da me slušate“. Pokušao sam da ga ubedim da on izađe malo ranije iz vozila kako verenik od devojke ne bi nešto posumnjao, ali on to nije želeo. Kada smo stigli u mesto Bogdanovica, Uroš se obratio devojci rečima: „Pazi šta radiš, nemoj da me prijavljuješ da ne bi imala probleme“, pošto sam ostao sam sa njim u kolima“. Devojka je rekla da neće, ćutala je i izašla je iz auta. Uroš je tada kada je pored vozila bio verenik ove devojke rekao: „E, sad idemo za Beograd“, kako bi to čuo verenik od mušterije, verovatno misleći da na taj način prikrije gde zaista namerava da ide“, nastavio je svoje svedočenje muškarac.

Taksista je izjavio da je nastavio put prema Ubu, ali je Blažić zatražio da se taksimetar isključi i da promene pravac ka Kragujevcu.

Foto: Printscreen

 

„Uzeo je moj mobilni telefon i podesio navigaciju za Kragujevac. Nastavio sam da vozim, međutim navigacija nas je navodila ponovo da se isključimo na auto-put, ali je on rekao da idemo sporednim, lokalnim. Vozio sam nekim sporednim seoskim putevima do Mionice, pa prema Kragujevcu. On je dva puta zadremao, bio je dosta smireniji, izbegavao sam da pričam sa njim kako ga ne bih slučajno izazvao ako kažem nešto pogrešno. Dok smo se vozili ovaj momak je pričao šta je uradio, rekao mi je ponovo da je ubio neke ljude, da je imao automatsku pušku koju je negde bacio, i mislio je da neće moći tu pušku da nađu, kao i da je kod sebe imao i pištolj, koji mu je ispao u autu, koji je prethodno ukrao“, naveo je taksista.

U jednom trenutku Uroš Blažić je čitao vesti sa interneta.

„Tako sam saznao da njegov otac radi u Vojsci Srbije kao potpukovnik, na šta sam mu rekao da će mu otac imati silne neprilike. U Bogdanovicu smo stigli negde oko 01.30 časova, a u Vinjište smo stigli oko 05.30 časova. Kada smo stigli u mesto Vinjište, oko 5 sati ujutru, vratio mi je telefon i rekao da isključim navigaciju. Tada mi je tražio i 3.000 dinara za hranu. Više puta mi je rekao da ga ne prijavljujem, tražio je od mene da mu obećam, što sam ja naravno uradio. Izašao je iz vozila i nastavio pešice, a sa sobom je poneo i torbu“, rekao je oštećeni.

On je kazao, da je nakon što je dovezao ubicu iz Dubone obavestio dežurni centar koga je vozio.

„Dispečerka je obavestila policiju u Smederevu, nakon čega me je neko iz policije pozvao da odem u Kragujevac i dam izjavu, što sam ja i učinio. Kasnije sam sa policijskim službenicima iz Kragujevca otišao da pokažem mesto gde je Uroš izašao iz auta, i bio sam tu sve vreme kada je policija došla da ga uhapsi. Kasnije u toku dana, pošto je bio 5. maj, otišao sam u PU Smederevo radi prepoznavanja ovog momka i sa sigurnošću sam ga prepoznao, o čemu je sačinjen i zapisnik“, zaključio je. I naveo da je sve vreme bio jako uplašen i strahovao za svoju bezbednost, kao i bezbednost drugih lica.

Podsetimo, 4. maja, dan posle užasnog masakra u školi “Vladislav Ribnikar”, Uroš Blažić je uzeo automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe, te započeo krvavi pohod kroz sela Malo Orašje, Duboni i Šepšin, u blizini Mladenovca. Ubio je devet ljudi, a ranio više od 13.

Psihijatrijsko ispitivanje je utvrdilo da je Uroš Blažić bio potpuno svestan svojih postupaka u trenutku izvršenja zločina.

Tokom pretrage objekata koje poseduje njegova porodica, pronađen je veliki arsenal oružja.

Urošu Blažiću se sudi za teško ubistvo, nelegalnu proizvodnju, posedovanje, nošenje i trgovinu oružjem i eksplozivnim materijalima, otmicu i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading