Požar u kineskom tržnom centru
Foto: Alo/Alo

Nenad Jocić, načelnik Uprave za zaštitu od požara rekao je za RTS da se svaki objekat kontroliše u zavisnosti od kategorije kojoj pripada - jednom godišnje skladišta nafte i gasa, dva puta godišnje škole i tržni centri i ostali objekti jednom u pet godina.

Za vikend dogodio se požar u Tržnom centru. Goreo je Enjub, povređenih nije bilo. Gorela je i bolnica na Čigoti. Nije samo subjektivni osećaj da je više požara. I statistika pokazuje da vatrogasci imaju više posla nego obično.

Ove godine, a još nije prošao ni januar, bilo je u Srbiji više od 1.300 požara. Od toga 755 na građevinskim objektima. Najmanje 200 ljudi je spaseno i evakuisano. Samo iz Čigote 130 ljudi, kada je gorela bolnica.

U celoj Srbiji samo ovog meseca bilo je 10 odsto požara više nego u istom periodu prošle godine, a u Beogradu čak 20 odsto više intervencija vatrogasaca.

Devedeset odsto požara se dešava u stambenim objektima. Nenad Jocić, načelnik Uprave za zaštitu od požara Sektora za vanredne situacije, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da se svaki objekat kontroliše u zavisnosti od kategorije.

"Postoje objekti koji su najugroženiji od požara i to su objekti prve kategorije – skladišta nafte i gasa. Objekti druge kategorije su škole, vrtići, bolnice, tržni centri. Ostali objekti, ne svi, poput stambenih spadaju u treću kategoriju ugroženosti od požara“, naveo je Jocić.

Prema njegovim rečima, objekti prve kategorije kontrolišu se jednom godišnje, objekti druge kategorije dva puta godišnje, a treće jednom u pet godina.

Požar u Kineskom tržnom centru

Video Plus

 

Jocić kaže da se prošle godine dogodilo 22.000 požara, a na objektima koji su u nadzoru Uprave za zaštitu od požara bilo je 190 požara, što je manje od jednog procenta i nije bilo poginulih. Kako kaže, ostalo su požari u domaćinstvima koji se dešavaju iz najbanalnijih razloga.

Kada je reč o požaru u Tržnom centru u Bloku 70, koji se dogodio nedavno, ali i pre dve godine, Jocić kaže da je inspekcija izašla na teren krajem 2022. godine, posle prvog požara.

Tada je izrečena zabrana držanja zapaljivog materijala i plinskih boca, kaže Jocić i dodaje da zabrane nisu ispoštovane i da je pokrenut zahtev za prekršajni postupak koji je u toku.

"Ne postoji svest o zaštiti od požara. Naši inspektori ulaze u objekte koji ničemu ne služe i koji samo mogu da se upale. Nije poenta samo obezbediti protivpožarni aparat, nego znati i rukovati njime“, kaže Jocić i napominje da u Srbiji radi 145 inspektora, a u Beogradu 21, sa rukovodiocima 26, što nije dovoljno.

Najavio je akciju koja će trajati mesec dana u kojoj će se kontrolisati bolnice i restorani brze hrane.

RTS

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading