carina
Foto: Printscreen/Uprava carine

U podsećanju na čudne slučajeve iz carinske prakse, Andrija Raičević iz Uprave carina za "Blic" se prisetio jedne od najneobičnijih zaplena.

Zaplena nakita i garderobe na Batrovcima

Uprava carina

 

 

-    Osoba koja je  pokušala da prevari carinu i policiju je bio makedonski državljanin koji je doputovao iz Ekvadora odnosno iz Južne Amerike preko Amsterdama. Prilikom rendgenske kontrole utvrđeno je da sadržaj kofera ima neobičnu boju. Kada su kolege otvorile kofer, utvrđeno je da je spakovana garderoba mokra.

Na pitanje carinika putnik je rekao da se radi o garderobi koju donosi ćerkama na poklon, međutim nelogično je da na poklon nosite garderobu koja je vlažna. Kada smo uradili test na narkotike utvrđeno je garderoba zapravo natopljena kokainom u tečnom stanju - ispričao je Raičević.

Međutim, to je samo jedna u nizu nesvakidašnjih zaplena.

Tompusi koje putnici krijumčare gotovo da su neizbežni deo zaplena, pa je tako,  putnik (35) pokušao da prokrijumčari punu torbu cigara uz izgovor da ih je kupio za sebe jer je astmatičar, a njihovo korišćenje ga smiruje.

carina

Uprava carine

 

 

Osim kubanskih cigara, putnici ponekad ne prijavljuju ni krzna, kožu ili rogove egzotičnih, zaštićenih životinja.

Upravo to se dogodilo pre nekoliko godina, kada je iz inostranstva doputovao putnik u čijem su prtljagu carinici otkrili krzno crnog medveda sa sve lobanjom. Kada su ga pitali zašto robu nije prijavio, putnik je rekao da nije znao da to treba da uradi, pošto mu je to poklon od "druga iz Kanade".

Na beogradskom aerodromu zabeleženo je i nekoliko pokušaja krijumčarenja egzotičnog azijskog napitka u kome se nalazi škorpija i zaštićena vrsta vodene zmije. Tako su dvojica 40-godišnjaka iz Rume, vraćajući se sa turističkog putovanja po Kambodži, kupili na lokalnoj pijaci nekoliko flaša ovog pića misleći da se radi o običnom suveniru.

carina

Uprava carine

 

Andrija Raičević iz Uprave carina za "Blic" objašnjava na koje sve načine carinska služba sprovodi kontrolu prtljaga i putnika, kao i na koji način carinici pronalaze robu koju putnici propuste da prijave u kontrolnom prolazu.

 

- Nakon preuzimanja prtljaga sa pokretne trake, putnici se odlučuju za jedan od dva dostupna prolaza: crveni ili zeleni. Ako imaju nešto da prijave za carinu, onda dolaze u crveni kontrolni prolaz, ako nemaju ništa da prijave, onda idu u zeleni. To što su se odlučili za zeleni kontrolni prolaz, međutim ne znači da neće biti kontrolisani. U zelenom kontrolnom prolazu imamo skener za prtljag, pa ako se tu utvrdi da se u njemu nalazi nešto sumnjivo, pristupamo detaljnom pregledu: otvaramo prtljag i pregledamo njegov sadržaj - kaže  sagovornik iz Carine.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading