barža
Foto: Printscreen

 

Nakon prijave o udesu regovale su sve nadležne službe Srbije.  Dok jedni utvrđuju stepen oštečenja mosta, druge utvrđuju kvalitet vode jer je kako se sumnja barža potonula  sa 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

Granična policija patrolira uz obalu, ali nisu mogli da nam daju informacije šta se trenutno događa. Mi smo saznali da je brod odvezen u luku i da nije oštećen, ali pošto je u pitanju privatni posed, nismo mogli da pristupimo do  njega.

Meštani kažu da su čuli šta se dogodilo, ali da ne znaju ništa više osim da je oštećen jedan stub.

- Ja sam krenuo jutros u Ilok u nabavsku, ali sam video da je sve zatvoreno, tek posle mi je supruga rekla šta se događa, nadam se da će se sve brzo rešiti i da neće biti nekih posledica - kaže jedan meštanin.

Na fotografijama se vidi i jedna barža koja se nalazi nedaleko od mosta, ali nije poznato da li je u pitanju barža koja je krenula da tone. Na Dunavu nema vidljivih mrlja niti drugog otpada koji bi mogao da ukaže da li se nešto izlilo u reku.

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

barža

 

 

- U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu – navde iz Ministarstva.

Do nezgode je došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod "Antonia" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok.

Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe.

Nadležni u hrvatskom gradu Ilok oglasili su se povodom nezgode na Dunavu, gde je teretni brod udario u stub mosta između Iloka i Bačke Palanke.

barža

null

 

Naime, oni su naveli da je pri udaru barže oštećen most između Iloka i bačke Palanke, kao i da je teret prevozio nemački brod. Prethodno, mediji su preneli da je reč o rumunskom brodu.

- U ranim jutarnjim satima, oko 1:55 sati, nemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama udario je u stub mosta između Iloka i Bačke Palanke pri čemu je došlo do oštećenja mosta, a jedna barža sa 1.000 tona đubriva je je potonula. Svi članovi posade su dobro, a teretni brod i druga barža su neoštećeni - navodi se u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici Grada Iloka.

Oni su takođe dodali da je saobraćaj preko mosta trenutno obustavljen, sve dok se ne utvrdi stepen oštećenja i stabilnost mosta.

 (Vesna Bilić)

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading