Suđenje
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Suđenje Ivanu Kontiću (33) iz Novog Sada kreće ispočetka, saznaje "Telegraf.rs.

Ovakvu odluku doneo je Apelacioni sud nakon žalbe na presudu.

Kontić (33) koji je 24. avgusta 2020. godine brutalno pretukao Miljana Mandića (31) ispred lokala u Novom Sadu, u aprilu je osuđen na 4 godine zatvora.

Srpska javnost bila je svedok njegove svireposti koja je "ovekovečena" na snimku sa sigurnosnih kamera, a na kojem se vidi da iz sve snage udara mladića pesnicama u glavu, lomi mu ruke dok ovaj leži u nesvesti i davi ga.

Delo se prvo vodilo kao ubistvo u pokušaju, ali je kasnije sud utvrdio da optuženi nije imao nameru da ubije Mandića, nego mu naneo teške telesne povrede.

Snimak zverskog prebijanja izazvao je ogromu pažnju u medijima, a za Kontićem je raspisana Interpolova poternica, jer je u međuvremenu pobegao u Crnu Goru.

Nađen je posle 16 dana provedenih u bekstvu u podgoričkom naselju Zabjelo u iznajmljenom stanu.

Podsetimo, Kontić je na suđenju izjavio da ga je napao Mandić i da je branio svoj život. Naveo je da ni u jed­nom mo­men­tu ni­je imao na­me­ru da ga ubi­je i rekao da ga je i veče pre toga napao na istom mestu.

Inače, Kontić je, kako smo gore naveli, do upućivanja na izvršavanje zatvorske kazne pušten u kućni pritvor sa nanogicom. Vreme koje je proveo u pritvoru od 11. oktobra 2020. godine uračunaće mu se u kaznu, pa će u zatvoru provesti oko godinu i po dana.

Mandić: Presuda je sramna

Kada je doneta presuda Miljan Mandić je izjavio da je sudija Nataša Vojnović donela je sramnu presudu.

"Još od momenta kada je prethodni sudija Srđan Savić zamenjen sa slučaja, zbog navodnog problema sa godišnjim rasporedima, a kasnije i jedan član sudskog veća zamenjen novim članom, ja sam lično sumnjao da će ovaj proces dobiti zasluženi epilog. U sopstvene sumnje, vrlo brzo sam mogao da se uverim u sudnici, gde je prema meni postupano krajnje nekorektno, gde je korišćena svaka prilika da se meni izrekne opomena i unese na zapisnik, gde mi u mnogim situacijama nije dozvoljeno da govorim, niti je pokušano da se na pravičan i ravnopravan način pronađe istina o tome šta se zaista dogodilo kritičnom prilikom i šta su bili razlozi za takav čin", poručio je tada Mandić.

Ističe da neverovatnom deluje činjenica da se kao pokušaj ubistva ne karakteriše to što mu je desetine udaraca u glavu, dok je bio bez svesti, naneo reprezentativac u borilačkom sportu.

"Šta je bio cilj udaranja čoveka koji je bez svesti u glavu, ako ne to?! Još neverovatnije deluje činjenica da su pomagači od kojih me je jedan više puta s leđa udario pesnicom u glavu i pomogao da me obore, a kasnije i nekoliko puta šutnuo u glavu, a drugi mu pomogao da pobegne - oslobođeni. Četiri godine koje je glavni okrivljeni dobio kao kaznu, zapravo će primenom pravila o puštanju na slobodu nakon odležane dve trećine kazne u realnosti biti 32 meseci kazne, što je već tu", dodaje Mandić. Oštećeni u ovom slučaju smatra da se ovakvom presudom daje vetar u leđa sprovođenju nasilja i nekažnjavanju višestrukih povratnika za slična dela. "Mojoj porodici i meni je poručeno da nikakvu zaštitu od strane države, koju u ovom slučaju predstavlja sudija, ne možemo da očekujemo mi mali, obični ljudi, koji živimo u toj državi. Država koja daje vetar u leđa ovakvim vidovima ponašanja i takve stvari ne kažnjava, ne može u budućnosti očekivati nikakav pozitivan razvoj, već samo dalje propadanje i na kraju sopstvenu propast", kaže Mandić.

On se zahvalio časnim medijima koji su pratili suđenje, ali i građanima Srbije koji su mu pružali podršku. "Ovo pišem zbog svih nas, koji smo zaslužili pošteniju državu i institucije koje se vode interesima države i njenih građana. Onima koji su odgovorni za ovakav epilog poručujem: 'Neka im je na obraz, ako obraza imaju'. Nadam se da će veće Apelacionog suda pažljivo pročitati čitav predmet, pogledati sve dokaze, i pravično preinačiti ovu sramnu presudu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading