ONI SU UHAPŠENI ZBOG MULJANJA Njh desetoro opralo je više od 122 miliona dinara
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

S. V., S. V., D. J., M. R., M. M., i M. M. se sumnjiče da su kao odgovorna lica ili faktički odgovorna lica privrednih društava iz Beograda, Bačke Palanke i iz okoline Sremske Mitrovice, od 2019. do polovine 2023. godine, na osnovu lažnih računa o prometu robe i usluga koji nije izvršen, prenosili novac na račune privrednih društava I.V. i V.V. u iznosu od oko 396 miliona dinara.

Sumnja se da je I. V., preko svog preduzeća, izdavao lažne račune o navodnoj kupoprodaji robe i zajedno sa V. V. podizao taj novac, deo zadržavao za sebe, a potom veći deo vraćao ostalim osumnjičenima D. J., M. R., M. M., M. M., S. V. i S.V., koji su taj novac koristili, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti.

Takođe, sumnja se da su L. Đ. i V. A. pomogli osumnjičenima I. V. i M. R. u izvršenju krivičnog dela pranje novca tako što su sačinjavali i ispostavljali lažne račune o navodno izvršenom prometu roba i usluga i evidentirali ih u knjigovodstvenu dokumentaciju privrednih društava, čija su odgovorna lica V. V. i I. V. D. J., M. M., M. M., M. R., S. V. i S. V. se sumnjiče i da su izvršili krivično delo poreska prevara tako što su umanjivali poresku obavezu ili neosnovano zahtevali povraćaj PDV koji im je isplaćen.

Takođe, S. V. i S. V. se sumnjiče da su izvršili i krivično delo poreska utaja neosnovanim umanjivanjem osnovice na dobit pravnih lica kako bi izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica. Osumnjičeni za poresku prevaru i poresku utaju su, kako se sumnja, na taj način oštetili budžet Republike Srbije za više od 122 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading