jahač
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Miloš Đukić je optužen da je izvršio krivična dela - silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih dela nedozvoljenih polnih radnji nad sedam polaznica njegove škole jahanja u Barajevu, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela. Prema rečima advokata optuženog koji je prethodno zatražio ukidanje pritvora ili ublažavanje kazne, Miloš Đukić zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da iznosi odbranu.

- Ja sam u ponedeljak bio kod okrivljenog Miloša Đukića, razgovarao sam sa njim i nakon tog razgovora odlučili smo da se isti brani ćutanjem, s obzirom na to da nije u zdravstvenom stanju da nije dovoljno sposoban da iznese kvalitetnu odbranu. Nažalost u ovim predmetima jedna pogrešna reč može značiti veliku razliku, odnosno da ga dovedu u situaciju da odgovara za nešto što nije uradio. Što se nas tiče mi ćemo nastaviti sarađivati sa javnošću, dostavićemo sve moguće podatke koje možemo da vam dostavimo, tako da sve vreme će te biti informisani o onome šta se dešava u ovome predmetu - rekao je za Blic TV Vilijam Paspalovski, advokat optuženog Đukića.

Novinar Blic TV-a je podsetio da je advokat na suđenju koje je počelo danas tražio psihijatrijsko veštačenje žrtava, što je tužilac tražio da se odbije.

- Sporno je što prilikom veštačenja, od strane sudskih veštaka nije uzeta u obzir lekarska dokumentacija koje oštećene poseduju s obzirom na to da su se one nakon ovih događaja obratile za stručnom pomoći, tako da smatramo da veštačenje nije urađeno kako treba s obzirom na to da nije imao uvid u kompletnu lekarsku dokumentaciju. Nažalost neke od njih su dale podatke, a neke nisu, međutim sve su odbile da oslobode svoje lekare čuvanja profesionalne tajne kako bi isti mogli da budu saslušani u toku istrage - rekao je advokat.

"Očekivali smo da će izneti odbranu"

Đukić je odlučio da ne iznosi svoju odbranu, već je kratko rekao "da devojke nisu u pravu".

- Odloženo je ročište, način odbrane njihovog okrivljenog je njihovo zakonsko pravo da li će iznositi odbranu ili će se braniti na način kako je on izabrao. Sud i ostali akteri tog postupka će ceniti njegovu odbranu. Mi smo iskreno očekivali da će on izneti odbranu pošto je optužnica izuzetno obimna i ima više segmenata i više oštećenih, ali njihovo je pravo da izaberu način odbrane - rekao je Dejan Dobrisavljević, advokat oštećenih.

Dobrisavljević je komentarisao i navode odbrane da optuženi Đukić ima oblik demencije, te da je to jedan razlog zbog kojeg neće iznositi odbranu.

- Iskreno da vam kažem, on je procesno sposoban i u tom smislu da ne postoje zakonske prepreke da on učestvuje aktivno u zakonskom postupku. Sama njegova odluka da se ne izjašnjava na navode optužnice, ne odgovara na pitanja ni odbrane ni suda, ni tužilaštva, govori o tome po našem stavu da je on apsolutno procesno sposoban i da je ovo izbor njegove odbrane tokom ovog postupka - rekao je advokat Dobrisavljević.

Kako je on istakao, u daljem toku postupka očekuje se svedočenje žrtava i izvođenje dokaza koje je predložilo tužilaštvo i odbrana oštećenih devojaka.

Đukić je krivična dela za koja mu se sudi izvršio u prostorijama konjičkog kluba u periodu od 2010. do 2021. godine, a žrtve su polaznice škole jahanja u kojoj je Đukić radio kao instruktor. Najmlađa žrtva je imala samo 11 godina.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading