avion pilot
Foto: Alo/Tanjug

Profesor dr Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, potvrđuje za "Blic" da je došlo do nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Prema njegovim rečima, pilot je do trenutka pada aviona bio u komunikaciji sa aerodromom.

- Mi smo pristupili istrazi odmah po saznanju da je došlo do udesa sa tragičnim posledicama po onoga koji je upravljao letilicom. Radi se o ultralakoj letilici koja je poletela sa aerodroma "13. maj". Prema prvim informacijama koje smo dobili od svedoka, pilot je bio u kontaktu sa aerodromom sve vreme tokom leta - kaže Petrović.

Što se tiče samog aviona, Petrović ističe da je, prema prvim informacijama koje su dobili, avion prošao određenu proceduru.

- Prema prvim informacijama, ta letelica se nalazila u registru Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, što samo po sebi podrazumeva određene procedure koje je morala da zadovolji prema pravilnicima koje Direktorat izdaje - kaže Petrović.

Potrebna je detaljna istraga

Na pitanje da li mu je poznat identitet poginulog pilota, kao i broj sati letenja koje je imao, Petrović navodi da će takva informacija moći da se tačno kaže tek kada se završe potrebne analize koje se sprovode u ovakvim nesrećama.

- To su podaci koji se ne mogu prikupiti u ovako kratkom vremenu i ne može se osloniti samo na usmene informacije. Do njih se dolazi pismenim i zvaničnim putem, obraćanjem Direktoratu. U ovakvim situacijama, nesrećama, jedino nakon obdukcije i DNK analize se može utvrditi tačan identitet pilota, čak i ako ga je neko video kako ulazi u letelicu - kaže profesor Petrović.

Sve informacije o padu letelice biće poznate nakon što se zvanično uzmu izjave koja su veoma opširne, ozbiljne i zahtevne.

- Ne znam s kim je pilot bio u kontaktu, to ćemo saznati tokom zvanične istrage. Posao istražnih radnji biće otežan usled terena. Ovo je sve što mogu da vam kažem o nesreći, imaćemo više informacija možda kroz nedelju dana - kaže Petrović.

Identitet pilota otkriven ubrzo nakon nesreće

Avion je pao u njivu kod autoputa Novi Sad - Beograd, u visini nadvožnjaka u Batajnici. Hitna pomoć je konstatovala smrt pilota, za koga su beogradski mediji saznali da je u pitanju A. A.

U avionu je bio samo pilot koji je poleteo sa aerodroma "13. maj" u Zemun Polju, a avion se ubrzo srušio u njivu.

- Poleteo je i posle 4-5 minuta je imao neki otkaz. Nije mogao da upravlja letelicom i srušio se u obližnje kukuruze i zapalio - navodi izvor "Blica".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading