SUDSKI PRESEDAN U ITALIJI ZBOG ŠARIĆA: Njegova ekipa s razlogom koristila samo OVAJ TIP AUTOMOBILA
ATA Images

Prema saznanjima „Politike“, Osnovni sud u Milanu priznao je presudu koju je jednom od pripadnika Šarićeve organizovane grupe izreklo sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu i doneo odluku o obustavljanju postupka protiv njega.

Postupajući tužilac u ovom predmetu saglasio se sa odlukom suda i izjavio da neće ulagati žalbu na nju.

O kojem je tačno okrivljenom reč – nije saopšteno, s obzirom na to da je italijanskim propisima strogo zabranjeno iznošenje imena okrivljenih bez njihovog izričitog odobrenja. Otkrivanje identiteta okrivljenih, nije dozvoljeno ni njihovim braniocima.

Prema rečima advokata Gordane Kozlovački Pasini, branioca jednog od okrivljenih, milanski sudija za prethodni postupak ranije je od branilaca zatražio da mu dostave uverenje iz kaznene evidencije za svoje branjenike sa podacima o presudi koja im je izrečena u Srbiji i da li je ona izvršena.

Kozlovački Pasini naglašava da je saradnja dve države, u konkretnom slučaju Srbije i Italije, u svim fazama postupka izuzetno bitna.

Međutim, kada je o procesu priznanja sudskih presuda i izdržanih kazni reč, navodi sagovornica „Politike“, novija zakonska regulativa ne postoji.

Sudski presedan

Osim toga, dodaje sagovornica „Politika“, ova presuda predstavlja sudski presedan i važna je zato što je ovo prvi put da je italijanski sud priznao presudu srpskih pravosudnih organa.

U optužnici italijanskog tužilaštva, kao organizator kriminalne grupe imenovan je Darko Šarić, a svim okrivljenima na teret se stavlja zločinačko udruživanje.

Prema navodima italijanske optužnice, oni se sumnjiče da su od oktobra 2007. do maja 2009. godine u Milanu, Breši, Arenzanu i Tireni, koristili na desetine stanova i garaža za skrivanje droge i čuvanje vozila koja su upotrebljavana za njen prevoz, ali i za smještaj saradnika.

Mercedes vaneo bio idealan štek

Članovi grupe su, kako piše u optužnici, raspolagali i velikim brojem vozila na kojima su prepravljali dno i potom ih koristili za prevoz narkotika.

U najvećem broju slučajeva okrivljeni su, prema navodima italijanskog tužilaštva, upotrebljavali vozilo „mercedes vaneo” jer se na ovom modelu najlakše prepravljalo dno u koje je moglo da stane najmanje sto kilograma droge.

Za gradske isporuke članovi kriminalne grupe koristili su skutere, kojima su prevozili desetine kilograma u jednoj turi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading