KOSTA UPISAN U SVA KRIMINOLOŠKA ISTRAŽIVANJA Evo šta ga izdvaja od ostalih masovnih ubica
Foto: Alo/Alo!

Kosta K. koji je zločin izvršio u trenutku dok po zakonu Srbije još uvek nije krivično odgovoran je najmlađi masovni ubica na svetu. Već ovde imamo prvu specifičnost jer njemu se neće suditi za stravičan zločin koji je počinio, a ukoliko psihijatrijskim veštačenjem ne bude utvrđeno da je duševno oboleo, odnosno da je u trenutku kada je ušao u školu i zapucao bio neuračunljiv, on bi uskoro mogao da se nađe i na slobodi, piše Informer.

Ni profil ovog deteta ubice ne odgovara klasičnom profilu masovnih ubica. Naime on je natprosečno inteligentan, veoma uspešan u školi, nije problematičan, nije asocijalan i nije pokazivao znake neke bizarnosti u ponašanju. Takođe masovne ubice kao po pravilu u detinjstvu imali neko traumatično iskustvo, prisustvovali su nekoj porodičnoj tragediji, ubistvu ili samoubistvu oca, majke ili brata, sestre, ali u ovom slučaju to nije slučaj.

Kosta je dete iz stabilne porodice, gde su i otac Vladimir i majka Miljana veoma uspešni u svom poslu i finansijski su obezbedili i ništa nisu uskratili ni sinu ni ćerki. Istraga do sada nije utvrdila ni da je Kosta bio žrtva bilo kakvog zlostavljanja, ni fizičkog ni psihičkog, od strane svojih roditelja.

Takođe još jedan specifičnost je i Kostino ponašanje posle masakra. Naime u istraživanjima masovne ubice koje su počinile zločin u vrtićima, školama ili fakultetima su u većini slučajeva izvršili nakon toga samoubistvo, samo trojica su pokušala da pobegnu i čak su pucali na policiju, od toga su dvojica ubijena.

A onda imamo Kostu, dečaka koga je majka tog jutra probudila za školu. "Bio je malo usporen" izjavila je majka na saslušanju u policiji ali ništa nije pokazivalo šta će on uraditi.

Kosta tog 3. maja u 8.42 ulazi u svoju školu iz ranca vadi pištolj i puca u radnika obezbeđenja, a onda i tri učenice koje su se zatekle u hodniku. Mirno odlazi do učionice u kojem njegovo odeljenje ima čas istorije. Ulazi i puca u nastavnicu, a onda i u svoje drugare, čak menja i šanžere kada mu se pištolj isprazni.

Nakon zločina u kom je ispalio 57 metaka iz očevog pištolja, on izlazi u dvorište škole poziva policiju i prijavljuje šta je uradio. Pre dolaska policije on iz oba pištolja koja je imao kod sebe vadi okvire i zajedno sa oružjem ih spušta na zemlju. Kada je video policajce stavlja ruke na glavu i predaje se. U trenutku kada mu stavljaju lisice kaže:" Ja sam psihopata." 

Od trenutka kada je ušao u školu do trenutka kada je uhapšen prošlo je samo četiri minuta, ali ova četiri minuta će zauvek ostati u sećanjima porodica svih žrtava ali i dece koje su ranjena i onih koji nisu povređeni. Četiri minuta zauvek će ostati upisana i u kriminologiju, a kakva će biti sudbina najmlađeg masovnog ubice na svetu još uvek nije poznato. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mile

30.05.2023 11:48

Jos da upisu u kojoj streljani je bio tako dobro uvezban...