NAJUTUŽNIJI MAJ MESEC U SRBIJI K. K. (13) ubio desetoro, Uroš osmoro, Rade posle svadbe šestoro, Goran troje
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Pred kraj prvog časa, trinaestogodišnji učenik K. K. je 3. maja došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara Dragana Vlahovića hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave je bila u veoma teškom stanju i lekari su se danima borili za njen život, ali je, nažalost, i ona podlegla povredama i tako postala deseta žrtva K. K.

U holu škole je zatim ubio prvo dete. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira sa municijom, sa po 15 metaka, kalibra 9 milimetara, u svaki okvir.

NAJUTUŽNIJI MAJ MESEC U SRBIJI K. K. (13) ubio desetoro, Uroš osmoro, Rade posle svadbe šestoro, Goran troje

Vladislav Ribnikar - Nikola Todorović/Alo!

 

 

Ušao je potom u učionicu svog VII/2 odeljenja. Tu je najpre pucao u nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović i teško je ranio, a zatim je zapucao na đake. Ubio je još sedmoro, a ukupno devetoro i to sedam djevojčica, jednog dečaka i školskog čuvara.

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 sati uputila je Ivanka Jovanović, pomoćnica direktora škole, koja je rekla da je u školu ušlo diete sa vatrenim oružjem i da “nasumično puca”. Policija je odmah krenula ne mesto napada. Ivanka Jovanović u tom trenutku nije znala da K. K. ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan, koji će kasnije policajci otkriti kod njega nacrtanog na zgužvanim papirima.

Među žrtvama i ranjenima u pucnjavi je i nekoliko đaka sa spiska K. K. Plan sa skiciranog nacrta škole sproveo je skoro u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir pored stepeništa.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42 sati, upravo od K. K. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen. Kod njega su nađeni ranac, pištolj CZ-99 iz kojeg je ubio devet osoba, kao i tri molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi šta je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije. Uviđaj je pokazao da je ispalio čak 57 metaka.

Posle vesti o masakru u školu je stiglo čak osam ekipa Hitne pomoći. Zatečeno je devet osoba bez znakova života i to osmoro đaka i školski čuvar Vlahović. U pucnjavi je ranjeno šestoro dece, od kojih četvorica dečaka i dve devojčice, koji su kolima Hitne pomoći prevezeni u Urgentni centar i Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici.

K. K. je u pucnjavi ubio S. N. (14), P. A. (12), A. B. (12), A. D. (14). K. M. (13), M. A. (14), E. K. (14) i A. Č. (14). Ubio je i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Ubio je i A. A. (14), koja je posle 12 dana borbe za život preminula. 

blažić

 

 

 

Masakr u Mladenovcu, da podsetimo, dogodio se 4. maja. Uroš Blažić (21) otišao je u selo Malo Orašje, gde je hicima iz "kalašnjikova" ubio pet osoba, a zatim se odvezao do sela Dubona, gde je ubio još troje. Na putu između ova dva sela ranio je i muškarce, koji su popravljali ogradu, a koji su mu se našli na putu.

Krenuo je zatim ka selu Šepšin, nekoliko kilometara severozapadno od Dubone, gde mu se izgubio svaki trag. Posle celonoćne opsežne policijske potrage uhapšen je sutradan oko 8 časova ujutru u selu Vinjište kod Kragujevca, navodno u kući svog ujaka.  Do tamo je stigao taksijem, a kako se sumnja. on je oteo vozača i uz pretnje ga primorao da ga vozi.

Uroš Blažić, osumnjičen za masakr kod Mladenovca, prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu gde će narednih dana biti podvrgnut psihijatrijskom veštačenju. On je, da podsetimo, osumnjičen da je 4. maja ove godine ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona.

NAJUTUŽNIJI MAJ MESEC U SRBIJI K. K. (13) ubio desetoro, Uroš osmoro, Rade posle svadbe šestoro, Goran troje

Foto: Alo ilustracija/Tanjug

 

 

Posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu, gde je izneo odbranu, Urošu je dređen jednomesečni pritvor. Tokom veštačenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u sastavu Centralnog zatvora u Beogradu utvrdiće se da li je u trenutku pucnjave bio uračunjiv ili ne.

Uroš je na saslušanju priznao zločin pod izgovorom "da su kovali zaveru protiv njega". On se u svom iskazu osvrnuo na svoje odrastanje i na period iz osnovne škole. Kako je ispričao, deca su ga ismevala, jer je tamnije puti i nisu želeli da se druže sa njim.

- Od malih nogu gledam nepravdu i tugu, nepravda društva se reflektovala na mene. Nemam idole, ja sam pravoslavac, Srbin, hrišćanin, ne pušim, ne pijem alkohol - rekao je navodno Blažić tokom saslušanja.

Dodao je i da se družio sa poznatim ličnostima. Ispričao je kako je bio blizak sa pojedinim rijaliti učesnicima - Nikolom Đorđevićem, Filipom Carem, kao i sa starletom Deniz Dejm, a čak je to naveo kao razlog ljubomore za koju je tvrdio da drugi osećaju prema njemu.

Uroš je u selu Dubona kod Mladenovca usmrtio policajca M. P. (22), njegovu sestru K. P, kao i njihovog prijatelja D. T. (25). U Malom Orašju, koje pripada Smederevu, ubio je L. M. (20), А. М. (15), М. М. (18), N. S. (21) i N. M. (15), svi iz Orašja. 

Otac Uroša Blažića R. B. (55), inače pukovnik u Vojsci Srbije, uhapšen je posle zločina koji je počinio njegov sin, a uhapšen je i G. G. (49), ujak Uroša B. kod koga se skrivao posle masakra i gde je i uhapšen.

NAJUTUŽNIJI MAJ MESEC U SRBIJI K. K. (13) ubio desetoro, Uroš osmoro, Rade posle svadbe šestoro, Goran troje

Foto: Društvene mreže

 

 

Rade Šefer (54) iz Sente pre tačno osam godina počinio je stravičan masakr u selu Orom, a potom i u Martonošu i ubio ukupno šest osoba. Rade je 17. maja 2015. godine, dan nakon svadbe sina, pobio članove svoje i mladine porodice, a presudio mu je Francuz, kojem nije suđeno zbog ubistva. Šefer je, navodno, bio nagrađivani strelac i bavio se lovom, a masakr je počinio lovačkom puškom.

Dan ranije, Radetov sin Vlastimir oženio se Natalijom Bajtai. Šefer je bio u lošim odnosima sa bivšom suprugom Rožom, a govorio je i protiv snaje, smatrao je da će njegov sin loše proći, jer mu je majka birala ženu. Pratio je kolima nju i sina, nije mogao da se pomiri s tim što ga je ostavila i otišla kod sestre u Francusku.

Na venčanju se napio i napravio incident, i tada ga je policija privela, ali je pušten i dan kasnije je počinio krvavi pir. Ubio je Rožu i svog bivšeg tasta i taštu u selu Orom, a onda otišao u Martonoš u kuću mlade i usmrtio Nataliju i njene roditelje.

Rade bi ubio i prvorođenog sina Vlastimira, Natalijinog mladoženju, ali mu je ponestalo metaka. Njegov masakr je zaustavio muž mladine tetke, francuski državljanin Emanuel Danjon. On je reagovao kada mu je Šefer teško ranio suprugu i to pred detetom, i ubio je Radeta udarcem stolicom u glavu. Pošto je zločin počinio u nužnoj odbrani, nije mu suđeno.

 

Ubio ženu i njene roditelje

NAJUTUŽNIJI MAJ MESEC U SRBIJI K. K. (13) ubio desetoro, Uroš osmoro, Rade posle svadbe šestoro, Goran troje

Goran Janković/Printscreen/Pink.rs

 

 

Novosađanin Goran Janković (38), obesio se u februaru 2020. godine u zatvorskoj ćeliji, u kojoj je bio zbog optužbi da je ubio svoju ženu Mirjanu (32), i njene roditelje, majku Nadu (57) i oca Branislava Pajića (57), u njihovoj porodičnoj kući u novosadskom naselju Telep.

Mediji su ranije pisali da se trostruko ubistvo dogodilo 24. maja 2019. godine,  u ranim jutarnjim časovima u porodičnoj kući u koju se Mirjana sklonila sa sinovima od tri i 10 godina od nasilnog muža kome je bio zabranjen prilazak i komuniciranje sa njom zbog nasilja u porodici.

Kobnog dana Janković je ušao u kuću Mirjaninih roditelja i po sopstvenom priznanju, prvo ubio njih, a potom svoju suprugu. Zločin je počinio pred sinovima, kojima je, pre nego što je napustio mesto zločina, zapretio da nikome ne smeju da kažu da je bio u kući, a onda je pobegao. Nakon tri dana uhapšen je na jednom brodu na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, na kojem se skrivao.

Na saslušanju je, bez trunke kajanja, ispričao je da mu je nakon noći provedene u kafani "nešto kvrcnulo u glavi" zbog čega je rešio da se osveti ženi, jer ga je prijavila za nasilje.

- Prvo sam tasta i taštu ubio macolom, a ženu sam tukao i davio. Sav sam bes iskalio na njoj - pričao je hladnokrvno tada Janković i dodao je da ga je na ubistvo naveo bes koji je osećao zbog toga što ga je supruga Mirjana prijavila za nasilje u porodici, zbog čega mu je određena zabrana prilaska.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading